Országszerte információs napokat szerveznek a Magyar Államkincstár közreműködésével annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismerhessék az érintettek a hamarosan megjelenő uniós pályázati felhívásokat

Az első állomás  Szolnok volt.  A TOP Információs Napon részt vett Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is. A Magyar Államkincstár szervezésében zajló TOP Tájékoztató Napot élénk érdeklődés kísérte a településvezetők és területfejlesztési szakemberek részéről a Megyeházán.

A résztvevők az  európai uniós források 2014-2020-as Jász-Nagykun-Szolnok megyében dedikált, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében felhasználható 53,78 milliárd forintos forrás felhasználásával kapcsolatban juthattak fontos és hasznos információhoz.

Kiemelte dr. Dancsó József, a MÁK elnöke az ehhez kapcsolódó sajtótájékoztatón, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyére a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló 1230 milliárd forintnyi Terület-és Településfejlesztési Operatív Program fejlesztési forrásaiból mintegy 54 milliárd forint jut, és ezen felül 15 milliárd forint  Szolnokra.

A TOP Információs Napon Dr. Bene Ildikó megyei fejlesztési biztos a jövőbeli fejlesztési lehetőségekről tartott tájékoztatót.

Többek között gyermekintézmény- és turizmusfejlesztési, helyi gazdaságfejlesztési, barnamezős, foglalkoztatási, helyi identitást erősítő projektre lehet benyújtani támogatási kérelmet a hamarosan megjelenő pályázati kiírások keretében. Csak kijelölt szereplők pályázhatnak majd mellékút fejlesztésre TOP forrásból.  A hazánkba érkező uniós források 60%-a gazdaságfejlesztési célokat szolgál.

Elengedhetetlenül fontos a hatékony forrásfelhasználáshoz a térségi szinten érintett szereplők – a miniszteri fejlesztési biztos, a megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal, a Magyar Államkincstár megyei igazgatósága, a településvezetők és szakemberek – szoros együttműködése és gördülékeny munkakapcsolata.

(forrás: www.kormanyhivatal.hu, JNSZM Önkormányzat, szoljon.hu, Kormánymegbízotti Kabinet)