A Nemzeti Kulturális Alap a népzenei kultúra támogatását célzó programot indít 2016-ban.

A Halmos Béla Program induló keretösszege 150 millió forint lehet.

Balog Zoltán elmondta, hogy a Fölszállott a páva tehetségkutató és a Cseh Tamás könnyűzenei program sikeréből adódott az a következtetés, hogy a érdemes népzenei kultúrát is hasonló módon támogatni.

Hozzátette, hogy a magyar népzenei és táncházi mozgalom ikonikus alakjáról elnevezett Halmos Béla Program célja nemcsak a magyarországi, hanem a Kárpát-medencei népzenei kultúra támogatása.

Doncsev András, az NKA alelnöke közölte, hogy a Halmos Béla Programot széles körű szakmai egyeztetés után indítják el. A tervezett keret 150 millió forint, ha azonban a közös jogkezelőktől a vártnál több bevétele származik a kulturális alapnak, ez az összeg magasabb is lehet.

A projekt nyolc alprogramja a hazai és határon túli táncházak, népzenei és folkklubok támogatása; a népzenei és világzenei szólisták népszerűsítésének, portfólió-kialakításának elősegítése; a nemzetközi jelenlét erősítése; a vidéki és határon túli népzenei és világzenei koncertek, turnék megvalósítása; Kárpát-medencei zenei fesztiválok és kulturális rendezvények népzenei és világzenei programjának támogatása; a tematikus médiaműhelyek támogatása; a néptáncegyüttesek produkciói népzenei kíséretének támogatása, valamint a népdaloktatás fejlesztése, oktatási anyagok megvalósítása lesz.

Doncsev András hangsúlyozta, hogy az NKA fontos célja a fiatal tehetségek segítése, ezért a Felszállott a páva mozgalmat idén 50 millió forinttal, a Virtuózok programot ugyanennyivel, míg a Várkert Bazár Virtuózok című interaktív kiállítását 10 millióval támogatta a kulturális alap. A második Cseh Tamás Programnak is vannak még le nem zárult pályázatai.

Balog Zoltán újságírói kérdésre elmondta, hogy az a NKA új összetételű Nagybizottsága február végére áll fel, és április 1-jén lép munkába, a szakmai kollégiumok azonban már korábban megkezdhetik működésüket. Hangsúlyozta, hogy „Azon leszünk, hogy ne legyen törés az NKA munkájában” az új szervezeti struktúra felállásával. Kiemelte, hogy ahol szükséges volt, ott a régi kollégiumok még kiírták a 2016-os pályázatokat.

(forrás: kormany.hu, MTI)