A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a következő napokban mintegy 6 milliárd forintot fizet ki a kárenyhítési alapból a gazdáknak a tavalyi károk után.

Erről Gyuricza Csaba, a hivatal elnöke számolt be az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Közölte, hogy folyamatos az idei károk bejelentése, szükség esetén ezt a gazdálkodók tegyék meg minél előbb. Azonban juttatásra csak azok jogosultak a kárenyhítési alapból, akik a hozzájárulást megfizették ősszel.

A tejtámogatással kapcsolatban elmondta, hogy a tejtermelő gazdáknak járó támogatási kifizetéseket prioritásként kezelik. Ezt megtették a tavaly ősszel induló előlegfizetési időszakban is, illetve elsők között a tejtermelőknek juttatták el az őket megillető támogatásokat az év első hónapjaiban. A válságkezelés részeként a következő napokban további, mintegy 6 milliárd forintot juttatnak el a tejtermelőknek, akik újabb 11,4 milliárd forint támogatást kaphatnak a kormány döntése alapján, ezt meg fogják kapni a következő hetekben.

Felhívta a figyelmet a hazai tej és tejtermékek fogyasztására ösztönző kampányra. Fontos annak tudatosítása, hogy a hazai tejtermelők helyzetének javításáért egyénenként is sokat lehet tenni.

Elmondta azt is, hogy a gazdák 80 százaléka már kapott zöldítési támogatást. Az MVH tervei szerint minden jogosultnak eljuttatják a támogatást a hónap végéig.

Hangsúlyozta, hogy néhány ezer olyan gazda lehet, akik különböző okok miatt nem kapják meg a támogatást, ezeket egyedi ügyekként kezelik és azon dolgoznak, hogy nekik is a kifizetési időszak, azaz június végéig eljuttassák a pénzt.

(forrás: profitline.hu)