2015. december közepétől indította el a kedvezőtlen adottságú területek, valamint a Natura 2000 gyepterületek támogatásával kapcsolatos kifizetéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

A kedvezőtlen adottságú területek támogatására eddig 5128 ügyfélnek közel 1,7 milliárd forintot, Natura 2000 gyepterületek támogatására 4699 ügyfélnek 1,23 milliárd forintot fizetett ki az MVH. A kérelmek ügyintézésének befejezésére a keresztellenőrzések lezárultát követő 30 napon belül kerül sor, a kifizetések folyamatosak lesznek.

A kedvezőtlen adottságú területek támogatása a gazdálkodás eredményességének növelésére szolgál. A Natura 2000 területek olyan európai uniós szinten védett helyek, melyekre szigorú gazdálkodási előírások vonatkoznak, és ezek betartását segíti elő a támogatás.

A Miniszterelnökség a tervek szerint év elején hirdeti meg a következő programozási időszakra vonatkozó (Vidékfejlesztési Program) kedvezőtlen adottságú területek, valamint a Natura 2000 gyepterületek támogatásával kapcsolatos pályázati felhívásokat. A támogatási kérelmek benyújtására várhatóan 2016 tavaszán, az egységes kérelem keretében lesz lehetőség.

(forrás: www.mvh.gov.hu)