A visszatérítendő uniós forrásokat értékesítő MFB Pont-hálózat kialakítására két pályázat keretében öt hitelintézet jelezte részvételi szándékát.

Ezt az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közölte kedden az MTI-vel.

A Széchenyi2020 európai uniós fejlesztési programban elérhető, visszatérítendő támogatások értékesítési hálózatának kialakítására keres hitelintézeti partnert vagy partnereket az MFB a 2015 októberében indított eljárásában.

Több mint négyszáz MFB Pont jön létre a kormány szándékainak megfelelően, amelyeken keresztül a hazai vállalkozások több százmilliárd forint olcsó forráshoz juthatnak –derült ki a közleményből.  

Az MFB Pontok hálózatának kiépítésére a bank kétszakaszos, tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében választja ki a partnerét. Tizenhárom jelentkező kérte ki a pályázati dokumentációt az első szakaszban, végül az MFB-hez öt hitelintézet részvételével két pályázatot nyújtottak be. A tervek szerint a jelentkezéseket két héten belül elbírálhatják, így a közbeszerzési eljárás második, tárgyalásos szakasza még az idén megkezdődhet.

Az ütemezésnek megfelelően 2016 tavaszán nyithatják meg az első MFB Pontokat. Az MFB a bírálati szakasz lezárulásával hozza nyilvánosságra a jelentkezők névsorát, a közbeszerzési törvényben foglaltaknak megfelelően.

A tervek szerint halad a hálózat kialakítására irányuló munka. Ütemezetten, a megyeszékhelyektől a kisebb települések felé haladva állnak majd fel az MFB Pontok, a 2016 végéig kell kiépülnie teljes hálózatnak. Az új rendszernek köszönhetően biztonságosabb, egyszerűbb és gyorsabb lesz a forráshoz jutás folyamata, és minden eddiginél alacsonyabb lehet a pénzügyi eszközök kamata – hangsúlyozta az MFB. 

(forrás: profitline.hu)