Az Európai Bizottság létrehozott egy magas szintű szakértői grémiumot az agrárpiaci helyzet stabilizálása érdekében azzal a céllal, hogy a válsággal küzdő mezőgazdasági szektorok problémáinak kezelésében segítsenek szakmai ajánlásaikkal, ezzel hozzájárulva a gazdák helyzetének javulásához.

Phil Hogan, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos 2016. január 12-én jelentette be, hogy a 12 tapasztalt európai szakembert tömörítő, agrárpiaci helyzetet vizsgáló, magas szintű munkacsoport létrejött. Magyar siker, hogy Juhász Anikót, a Földművelésügyi Minisztérium által felügyelt Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatóját is a testület tagjává választották.
Pályázati úton választotta ki a tagokat az Európai Bizottság, a magyar szakértő mellett egy lengyel és egy szlovák résztvevő képviseli a kelet-közép-európai régiót.

A munkacsoport tevékenységét az érdekelt felek, valamint az európai uniós intézmények bevonásával végzi. Olyan kiemelt kérdéseket vizsgál, mint például a piaci és kereskedelmi átláthatóság, vagy a mezőgazdasági termelők pénzügyi eszközökhöz való hozzáférése. A tervek szerint a csoport összegző jelentése 2016 őszén jelenik meg, amelyben konkrét ajánlásokat tehetnek egyes szabályozási kérdésekben.

(forrás: kormany.hu, Agrárgazdasági Kutató Intézet/FM Sajtóiroda)