Jean-Claude Juncker bizottsági elnök újévi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy noha az EU-nak több válsággal is meg kell birkóznia, elkötelezett a Bizottság első számú prioritása, azaz a növekedés és a munkahelyteremtés mellett.

Felkérte a tagállamokat, hogy folytassák a Bizottság egy éve kialakított, strukturális reformok, felelősségteljes költségvetési gazdálkodás és stratégiai beruházások jellemezte stratégiáját. A 315 millió eurós beruházási terv kapcsán az elnök kijelentette: „Sokan hangoztatták, hogy a terv nem fog működni, hogy a kormányoknak nem fog tetszeni, és hogy a magánszektor sem hisz benne. Csak az első három hónapban sikerült 50 milliárd eurót mozgósítanunk 22 tagállamban; 81 000 kkv már élhet a terv nyújtotta előnyökkel.”

Emellett Jean-Claude Juncker megerősítette, hogy az Európai Bizottság továbbra is megtesz mindent a schengeni térség fenntartása és az útlevél nélküli szabad mozgás érdekében. Mint mondta, a schengeni térség feladása jelentős költségeket vonna maga után: „a belső határokon való várakozás teherautónként és óránként 55 euró pluszköltséget jelentene”. Az elnök felkérte a tagállamokat, hogy tartsák tiszteletben vállalásaikat: „Elfogadhatatlannak tartom, hogy nem tudjuk 160 000 menekült áthelyezését végrehajtani.” A lengyelországi helyzetre reagálva elmondta, hogy a párbeszédre van szükség, és jelezte: „Hiszek abban, hogy bizonyos jogszabályok módosítása megoldható – ez most az Európai Unión és Lengyelországon múlik.”

A sajtótájékoztatón elhangzott beszéd itt tekinthető meg: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I115044&sitelang=en&videolang=HU

(forrás: http://www.vmkik.hu/)