Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei agrárkutatások és az agrárinnováció stratégai irányairól, valamint a kapcsolódó uniós keretprogramról tanácskoztak 2015. december 14-én, Brüsszelben.

Az elnökség az EU Agrárkutatási Állandó Bizottságának (SCAR) 2015. évi jelentése nyomán tűzte napirendre a témát. A keretprogram célja egy olyan gazdasági berendezkedés kialakítása, amely innovatívabb, kevesebb kibocsátással jár, egységesen kezeli a fenntartható mezőgazdaság, halászat és élelmiszerbiztonság iránti, valamint a biológiai erőforrások fenntartható ipari felhasználása iránti igényt, s eközben a biológiai sokféleség számára is védelmet nyújt.

A magyar küldöttséget vezető Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy kiemelt figyelmet szentel a magyar kormány az agrárgazdasági kutatási és innovációs szakpolitikának. Számos szakmai fórumon vehettek részt a magyar egyetemek, kutatóintézetek és gazdálkodók annak érdekében, hogy velük együtt sikeresen azonosítsák a stratégiai fontosságú területeket.

Több olyan téma van, amely nemcsak Magyarország számára fontos, de érinti a közép- és kelet-európai régió több országát is.  Ezért a brüsszeli tanácskozás alkalmával Feldman Zsolt a Visegrádi Négyek és más térségbeli országok között szoros együttműködést szorgalmazott az uniós lehetőségek kiaknázása érdekében.

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága a jelentéshez kapcsolódó hosszú távú stratégiát készített. Egy kétéves, 2016-2017-re szóló uniós keretprogram támogatja a megvalósítást. A 2015 októberében meghirdetett program négy tárgykörben tartalmaz kiírásokat , melyek a fenntartható élelmiszerbiztonság, a vidék újjászületése, biomassza-alapú innováció, tengerekkel kapcsolatos fenntartható gazdaságfejlesztés.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)