Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az erdélyi magyar történelmi egyházaknak és egyes erdélyi oktatási intézményeknek nyújtott támogatásról számolt be szombaton egy gyimesfelsőloki sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy idén mintegy 110 millió forinttal támogatja az erdélyi épített örökség megőrzését a magyar kormány, és erdélyi közösségi célú programokra mintegy 90 millió forintot szán. Már összesítették az igényléseket, elbírálásuk folyamatban van.

Szerint a két támogatási területen az erdélyi intézményeknek az elmúlt két évben 210 millió forint, illetve 161 millió forint támogatás jutott. Ebből a támogatásból megannyi erdélyi műemléktemplom, parókia újult meg, olyan programokra is és ebből a forrásból jutott támogatás, amelyek az erdélyi magyar közösségek identitástudatának az erősítését szolgálták.

Bejelentette, hogy két egyházi kötődésű erdélyi iskola támogatása folytatódik 2016-ban is. A tárca 50 millió forint támogatást nyújt a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium 2014-ben átadott tornaterme alagsorába tervezett úszómedence megépítéséhez, és idén 100 millió forintot kap a református egyház felügyelete alatt működő nagyszalontai Arany János Gimnázium pedig a megkezdett építkezés befejezésére. A gyimesfelsőloki tanintézet eddig mintegy 350 millió forint, a nagyszalontai pedig mintegy 560 millió forint magyar állami támogatást kapott.

Azt is elmondta, hogy a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából meghirdetett pályázatokra erdélyi igényléseket is várnak. Közölte, hogy idén négy pályázati területen 370 millió forint forrás áll rendelkezésre, amelyek részletei az emet.gov.hu internetes oldalon érhetők el.

(forrás: kormany.hu, MTI)