Előnyös az államnak is a magyarországi fesztiválok nemzetközi sikere, a turizmus bevételein látszik jó működésük. Hamarosan döntés születik a kiemelt fesztiváloknak szánt állami támogatás idei mértékéről.

Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, Ruszinkó Ádám beszélt.

Elmondta, hogy „A Sziget és a VOLT Fesztivál friss nemzetközi fesztiváldíjai visszaigazolják, hogy a rendezvények kínálata, minősége évről évre javul, ami hozzájárul a turizmus nemzetközi versenyképességéhez”. Hozzátette, részletes hatástanulmány fognak készíteni arról, a fesztiválok mennyire jó üzletet jelentenek az államnak.

Annak kapcsán beszélt erről, hogy a VOLT Fesztivál a közepes méretű rendezvények versenyében lett a kontinens legjobbja, a Sziget pedig a legjobb programkínálat kategóriában győzött az European Festival Awards múlt heti groningeni gáláján.

Kitért arra, hogy tavaly összesen 487,4 millió forintos állami forrással segítették a több százezres látogató- és vendégéjszakát vonzó, illetve a szezon hosszabbításában is jelentős szerepet játszó rendezvényeket, a Szigetet, a VOLT-ot és a Balaton Soundot.

Elmondta, hogy „Ezek a fesztiválok valódi vonzerőt jelentenek, ami az odalátogató vendégek költési hajlandóságán is lemérhető: ez a VOLT esetében átlagosan napi 40 ezer forint felett volt, a Szigeten pedig megközelítette a 100 ezer forintot”.

Példaként említette, hogy fordulat következett be Németország vonatkozásában, az idelátogató turisták között a fiatalok aránya egyre nagyobb.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője arról beszélt, hogy egy vállalkozás esetében mindig nehéz kérdés az állam szerepe. „Egyik oldalról a piac működésének kell meghatározónak lenni, másrészt, főleg egy közepes méretű ország esetében nagyon meghatározó lehet, miként segíti az állam a rendezvények létét.”

Kitért arra, hogy miközben tavaly 90 százalék volt a külföldiek aránya a Szigetre bérletet vásárolók között, tavaly csak az 5 milliárd forintos összköltségvetés 1,3 százaléka volt a Sziget állami támogatása. Igaz ez is fontos hozzájárulás számukra a fejlesztésekre és célokra, például a nemzetközi kommunikáció feladataira, amelyeket piaci alapon nem lehetne megoldani.
Leszögezte: „Az egyre bővülő nemzetközi fesztiválpiacon annak van esélye, aki megtalálja forrásokat a szolgáltatások fejlesztésére. Ezért is fontos, milyen a viszony az állammal. Mi a gázsik tekintetében nem igazán tudunk versenyezni a többi fesztivállal”. Szerinte komoly tervezési biztonságot jelentene számukra az említett 1,3 százalékos arány esetleges 5 százalékra emelése.

Lobenwein Norbert, a VOLT főszervezője megerősítette a Gerendai Károly által elmondottakat, mondván, azért díjazzák külföldön a magyar fesztiválokat, mert tud pluszt nyújtani a szolgáltatások minősége terén. „A Eurosonic-on szerzett rangos díj kedvező hatása a webes felületeinken olvasható visszajelzéseken máris tapasztalható, de segítő tényező az előadók ügynökeivel való tárgyalásokon is”.

Fülöp Zoltán, a VOLT másik alapítója-főszervezője szerint egyedülálló az általuk képviselt fesztiválmodell, a groningeni díj ennek is köszönhető.

Mint elhangzott, az idei Sziget, a soproni VOLT és a zamárdi Balaton Sound esetében is időarányosan jelentősen nőtt az elővételben eladott jegyek száma a tavalyi adatokhoz képest.

(forrás: kormany.hu, MTI)