Több lépéssel segíti a kormány a fogyatékossággal élő embereket támogató szolgálatok munkáját, ennek részeként két lépésben mintegy 400 millió forinttal emelték a finanszírozásukra szánt összeget.

Ezt Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára közölte szerdán Budapesten.

Elmondta, hogy első körben tavaly ősszel 45 millió forinttal, majd idén januárban 340 millió forinttal emelték a támogatási összeget, ez 13 százalékos emelést jelentett.

Hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a támogató szolgálatok munkája ahhoz, hogy esélyt kapjanak a fogyatékossággal élők az autonóm, önálló életre, ne szoruljanak be az otthonukba és szigetelődjenek el a társadalomtól. Alapvetően két feladatot látnak el a szolgálatok, a fogyatékossággal élők szállítását és otthoni gondozását.

Kiemelte, hogy annak érdekében, a szolgálatok a feladataikat megfelelően és biztonságosan elláthassák a szolgálatok a feladataikat, úgy döntött a kormány, hogy a finanszírozás megerősítése mellett átalakítja az eddigi pályázati rendszert, így biztosítva a munkatársak biztonságos jövőképét, valamint országszerte javítja a hozzáférési esélyeket a szolgáltatáshoz és támogatást nyújt az eszközállomány fejlesztéséhez is.

Elmondta, hogy eddig pályázati úton nyerték el a szolgálatok a finanszírozásukhoz szükséges összeget, így azonban nem lehettek biztosak abban, hogy megítélik-e nekik a pénzt. Ezért a kormány megszüntette ezt a rendszert, és ezentúl a költségvetési törvényben meghatározott feltételek szerint fognak támogatásban részesülni a szolgálatok.

Beszélt arról is, hogy jelenleg 268 szolgálat működik az országban, ezek nyolcezer embert látnak el. Vannak azonban olyan területek, ahol nem működik elég ilyen szolgálat, így a kormány 170 millió forintot fordít arra, hogy ezeken is létrejöjjenek támogató szolgálatok. További 200 millió forintot biztosít majd a kormány az eszközállomány javítására, elsősorban a gépkocsik cseréjére, beszerzésére.

Kitért arra, hogy a kormány a pszichiátriai betegek és szenvedélybeteg esetében is azt szeretné elérni, hogy problémáikra ne a zárt osztály, ne az intézményes ellátás legyen a megoldás, hanem egy otthonközeli, közösségi szolgáltatás, amelynek fejlesztése érdekében szintén lépések várhatók a közeljövőben.

(forrás: kormany.hu, MTI)