360 pályázat nyert az idei 1,4 milliárd forintos tanyafejlesztési alapból támogatást.

Erről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter számolt be csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy jövőre is folytatódik a fél évtizedes Tanyafejlesztési Program, és 1,2 milliárd forint jut rá. A tanyán élő gazdálkodók és az önkormányzatok részéről is komoly érdeklődés mutatkozik pályázat iránt.

Elmondta, hogy a program a tanyán élők számára többletlehetőséget jelent termékeik piacra juttatásához, gazdálkodásuk, infrastrukturális lehetőségeik fejlesztéséhez, emellett megvalósulhatnak közlekedési fejlesztések is a segítségével. Örvendetes tény, hogy a tanyán élők száma növekszik,ez most 300 ezer főt jelent.
V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy az idei pályázati kiírás hasonlóan a korábbiakhoz, négy célterülettel jelent meg.

Települési és térségi fejlesztések támogatására lehetett pályázni, 500 millió forintos kerettel.

A villamos energiaellátás fejlesztésére 50 millió forintig terjedő támogatást igényelhettek az önkormányzatok 90 százalékos támogatási aránnyal, 5 millió forint volt a legmagasabb pályázható összeg a 100 százalékos támogatású vízminőség-vizsgálatokra, míg 2-4 millió forintot lehetett igényelni, 90 százalékos támogatással a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére.

A tanyagazdaságok fejlesztésére több mint 400 millió forint állt rendelkezésre. Ebből a gazdálkodók az állatállomány kialakítására, az állomány bővítésére, a szükséges szaporítóanyag biztosítására; továbbá a lakó- és gazdasági épületek felújítására, az egészséges ivóvíz biztosítására kaphattak támogatást. Az igényelhető támogatás felső összege 3 millió forint volt, 75 százalékos támogatási aránnyal. A fiatalgazdák esetében elérhette a 90 százalékot a támogatás mértéke.

Elmondta, hogy a tanyagazdaságok indító támogatására mintegy 150 millió forint állt rendelkezésre az alapban. A villamos energiaellátás fejlesztésére egyénileg is pályázhattak a gazdálkodók támogatásért. A program erre összesen 170 millió forintot biztosított. Az igényelhető támogatás maximális mértéke 10 millió forint volt, 100 százalékos támogatással. A kormány szeretné, ha valamennyi magyarországi tanyán lenne áram 2020 végéig.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy eddig az idén érkezett a program keretében a legtöbb pályázat, 1735, amelyekből 360-at bíráltak el pozitívan. A támogatottak listáját a Hermann Ottó Intézet honlapján illetve a kormányzati portálon a döntést követő 10 napon belül elektronikus formában teszik közzé, de írásban is értesítik a nyerteseket. A program ötéves működése során 1440 pályázatot támogattak.

(forrás: kormany.hu, MTI/FM Sajtóiroda)