A korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat jövő tavasszal indul. Akár 3 millió ilyen ház is megújulhat 2020-ig a 150 milliárd forintos támogatásból.

Erről Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára számolt be.

Az épületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, valamint a villamos- és vízhálózatok felújítását támogatják a kidolgozás alatt álló pályázat keretében. Ezzel munkát adva a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak.

Az önrész várhatóan 45 százalék lesz, a vissza nem térítendő, uniós támogatás a felújítási költség 40 százalék  és kamatmentes, visszatérítendő támogatásból származik majd a maradék 15 százalék, de utóbbi legkisebb hányadot az EU még nem hagyta jóvá.

A múlt év szeptemberében indult Otthon Melege program pályázatai  közül 1 milliárd fortintos keretösszeggel indult az induláskor meghirdetett kazáncsere program, 627 millió forinttal a háztartási gép csere, és 1,1 milliárd forinttal a nyílászáró csere program.

A támogatás meghaladta a 3 milliárd forintot a hűtő- és fagyasztógép csere program keretének a megemelése után. Az első három alprogram mára lezárult.  2100 pályázó nyert támogatást a kazáncserénél, közel 25 ezer a háztartási gépek cseréjénél, a nyílászáró cserénél szintén 2100 a nyílászáró cserénél.

Szabó Zsolt kiemelte, nagy eredmény, hogy itt 50 százalékos volt a támogatás, ugyanis  korábban ezekre a célokra csak 30 százalékos támogatást vállalt az EU.

Már a negyedik volt a sorban idén áprilisban a 4-60 lakásos társasházak energiatakarékos felújítására kiírt pályázat. Ennek kerete 10 milliárd forint volt, és szintén a költség felére járt a támogatás. 500 pályázat érkezett a felhívásra, és most kötik meg a szerződést az első 80 nyertessel. A keretből összesen 12 ezer lakás felújítására tudnak támogatást nyújtani. Idén ősszel pedig újabb pályázatokat írnak ki a 60 lakásosnál nagyobb társasházakra.

A mosógép csere támogatása volt az ötödik alprogram, melynek 500 millió forintos kerete volt. Már az első órákban kimerültek a keretek a régiónkénti pályázaton, több mint 40 ezer pályázat érkezett be.

Az Otthon Melege program a felhasznált energia csökkentésével csökkenti a lakosság energiára fordított kiadásait is, valamint a környezetet is védi.

(forrás: kormany.hu, MTI)