A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavaly 14 magyarországi nagyvállalattal 3 milliárd forint értékű fejlesztési támogatásról kötött szerződést, így 8,7 milliárdnyi beruházást és 500 munkahely megteremtését segítette.

Ez a pályázati forrás az idén ötszörösére emelkedik, azaz 15 milliárd forint lesz.

Minderről Marczinkó Zoltán István kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár számolt be az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Hozzátette, hogy lezajlottak a szakértői egyeztetések, és reményei szerint megjelennek egy-másfél héten belül a minisztérium honlapján az idei pályáztatok feltételei.

Elmondta, hogy európai uniós támogatásokból a nagyvállalatok nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben részesedhetnek, a támogatások elsősorban a kis- és középvállalatokat veszik célba. Így a kkv-kkal szemben versenyhátrányba kerültek, a nagyvállalatok ezért a kormány számukra is nyitott támogatási keretet.

Közölte, hogy a támogatásból nagyobb részben Kelet-Magyarországra jutott eddig, de Székesfehérvárott, Ajkán, Kaposváron és Közép-Magyarországon is részesedtek belőle cégek. Összesen 500 új munkahely megteremtéséhez járul hozzá a program.

(forrás: kormany.hu, NGM, MTI)