A 2015 májusában jégesők miatt kárt szenvedett mezőgazdasági termelőknek, termelői szerveződéseknek megnövelt összegű támogatást nyújt a Földművelésügyi Minisztérium.

A támogatás célja, hogy a káresemény következtében kieső bevételek, forgóeszköz finanszírozási források pótlására kedvező finanszírozási lehetőséget nyújtson, így folytatni tudják tevékenységüket az érintett vállalkozások.

100 százalékos mértékű kamat-, kezességi díj-, és költségtámogatást igényelhetnek a vállalkozások az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámla Hitelhez, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében felvett hitelekhez.

A hitelek teljes egészében költségmentessé válnak a vállalkozások számára a megnövelt összegű támogatásokkal, amelyek a 2015. április 30-át követően esedékessé vált kamat-, kezességi díj és egyéb költségekkel kapcsolatban vehetők igénybe.

Fontos feltétel, hogy csak a 2016. március 31-ig megkötött, illetve hatályba lépett hitelszerződés alapján igényelhetik a megnövelt támogatásokat a vállalkozások. Mindhárom hitel esetében a rendelet megjelenése előtt hatályba lépett hitelek esetén is igénybe vehetők a támogatások.

A támogatások de minimis, azaz csekély összegű támogatásnak minősülnek mindhárom hitelprogram esetében.

A hitelfelvevő vállalkozások a rendelet hatályba lépését követően, 2015. december 7-től kezdeményezhetik a megnövelt összegű támogatások igénylését.

Az egyes hitelprogramokkal, az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által nyújtott kezességgel kapcsolatban bővebb információ a www.KAVOSZ.hu ,a www.MFB.hu , illetve a www.avhga.hu honlapon található.

Valamint részletes információ itt olvasható: LINK

(forrás: kormany.hu. FM Sajtóiroda)