A beszállítói integrátori pályázatot idén 8 milliárd forint értékben hirdetik meg, ezáltal pályázhatnak uniós forrásokra a magyar nagyvállalatok is.

Kedden Budapesten egy szakmai kerekasztal beszélgetésen a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Lenner Áron Márk, arról beszélt, hogy 8 milliárd forint értékben hirdetik meg az idén a beszállítói integrátori pályázatot, ezzel pályázhatnak uniós forrásokra a magyar nagyvállalatok is.

Hozzátette, hogy ugyan a pályázók a nagyvállalatok, de feltétel, hogy a kis- és középvállalkozásoknál, illetve a beszállítóknál csapódjon majd le a fejlesztés eredménye.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) gépiparról szóló rendezvényén kifejtette, hogy a gépipar elmúlt években tapasztalt masszív növekedéséhez is hozzájárulhat a pályázati konstrukció, integrátor szerepet tudnak betölteni a nagyvállalatok és a kkv-nak megrendeléseket adnak.

Elmondta, hogy a gazdaság jövőjét az ország újraiparosításában látja a magyar kormány is az Európai Bizottság elképzeléseivel párhuzamosan. Így a tényleges termelési tevékenységre alapozva, a feldolgozóiparra fókuszál az állami támogatások többsége.

Az MGYOSZ alelnöke, Takács János úgy vélte, hogy támogatják a magyar beszállítói arány növekedését a célzott beszállítói programok, ugyanakkor szükség lenne arra is, hogy teljes körű felmérést végezzenek, Magyarországra milyen iparágat lehet telepíteni, amely a multinacionális vállalatok piaci igényeivel is egybevág.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a képzett szakemberek hiányával küzd a gépipar, sokan Nyugat-Európában vállalnak vendégmunkát, ez azonban szakmai fejlődésüket aláássa, a magyar gazdaság növekedését nem szolgálja.

A Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (MAGEOSZ) főtitkára, Vadnai Gábor azt, hogy megmaradt a válságból fakadó bizalmatlanság az ágazati szereplők között, óvatosabbak a beszerzők, a gépipar kihívásaként említette.

(forrás: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium, MTI)