A húsmarhatenyésztés a magyar állattenyésztés sikerágazata, mivel a magyar állattenyésztésben valamennyi ágazatban negatív tendenciák, csökkenés érvényesült a rendszerváltást követően, kivéve a húsmarhatenyésztést, ahol jelentős növekedés valósult meg.

Erről Márton István, a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének társelnöke beszélt csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Közölte, hogy jelenleg mintegy 165 ezer a húshasznú tehenek száma az országban. A maga nemében példátlan ez az állatszám, az állomány mintegy 20 százalékkal nőtt az utóbbi öt évben, mivel a húsmarháé keresleti piac, így igen jövedelmező a tartás.
  
Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy 202a, azaz a mostani uniós költségvetési ciklus lezárulta után megváltozik a helyzet, jelentősen csökkennek majd az országba áramló uniós fejlesztési források. Így megszűnik az ágazatban a mostani kényelmes helyzet, az állatonként mintegy 90 ezer forintos támogatás, jó esetben, a jelenlegi 25-30 százalékára csökken. Ezért ki kell használni a kedvező támogatási lehetőségeket és piaci viszonyokat, amíg erre lehetőség van.
  
Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, a húsmarhatenyésztés helyzetéről elmondta: az MTI-nek, hogy azért tartják a tanácskozást a húsmarháról, mert úgy ítélik meg a szakemberek, hogy a szarvasmarhatenyésztésen belül az ágazat egy olyan perspektivikus terület, amely az állattenyésztés sikerágazata, így kiemelt figyelmet érdemel.
  
Kiemelte, hogy már vannak olyan állattenyésztéssel foglalkozók, akik más ágazatot, például a juh- vagy tejelőmarha-ágazatot cserélik fel a húsmarhatartással, annak jó jövedelmezősége miatt. Ugyanis ezt az ágazatot kiemelkedő módon támogatja az unió, valamint a piac tartósan keresleti, ami a kívül állók számára vonzóvá teszi az ágazatot. Ugyanis gyakorlatilag korlátlan a tenyészállat és a hízómarha esetében a felvevő piac.
  
Takács Attila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) állattenyésztési szakértője a konferencián arról beszélt, hogy várhatóan mintegy 75,6 milliárd forint forrás jut az állattenyésztésnek 2020-ig a Vidékfejlesztési Program keretében. Így 5,6 milliárd forint támogatás fordítható a trágyatárolók építésére. Mintegy 20 milliárd forint áll rendelkezésre a szarvasmarha tenyésztőtelepek korszerűsítésének segítésér. További 6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az állattartótelepek korszerűsítésének támogatására, míg mintegy 20 milliárd forinttal lehet támogatni a terménytárolók építését, korszerűsítését a Vidékfejlesztési Program forrásaiból.    

(forrás: profitline.hu, MTI)