Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkárságának költségvetése jövőre jelentősen emelkedik, 36,4 milliárdról 66,6 milliárd forintra.

Balog Zoltán miniszter egy pénteki sajtóbeszélgetésen számolt be arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkárságának költségvetése jelentősen, 36,4 milliárdról 66,6 milliárd forintra emelkedik jövőre, elsősorban a tervezett nagyberuházásoknak köszönhetően. A sport terén pedig a mindennapos testnevelés teljessé tétele és a felkészülés a riói olimpiára folytatódik.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hozzátette, hogy főként az infrastruktúra fejlesztéséről szól az államtitkárság költségvetésében mutatkozó 30 milliárdos többlet. Noha a rendszerváltás óta nem tapasztalt léptékű kulturális beruházási program zajlott az utóbbi években. Megújult vagy felépült például a Zeneakadémia, az Erkel Színház, a Várkert Bazár, a Pesti Vigadó és a Budapest Music Center. Folytatódik 2016-ban is ez a lendület.

Az államtitkár beszámolója szerint az idei 26 milliárd helyett jövőre 33 milliárd forint jut kulturális intézményfenntartásra. A Fővárosi Operettszínháznál jelentkezik a legnagyobb, 1 milliárdos emelkedés, míg 6,2 milliárdos növekedés lesz a múzeumi területen.

A további, a Városligetet érintő forrásokról elmondta, hogy az Emmi költségvetésében 19,1 milliárd forint szerepel a Liget Budapest projektre, ezt az a 10,3 százalékos fejezeti stabilitási tartalék kiegészíti, amely októberben oldódhat fel.  Így 30 milliárd állhat majd rendelkezésre a büdzsében a Liget fejlesztésére. Ezt kiegészíti még 3,5 milliárd forint a Fővárosi Nagycirkusz számára és 5 milliárd a budapesti állatkert bővítésére.

Hoppál Péter kiemelte, hogy a települési önkormányzatoknak szánt források is bővültek. A kulturális normatívát 1790 kistelepülésen emelték.

A négyszeresére, azaz 1,95 milliárd forintra emelkedett a három évvel ezelőtti szinthez képest a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Café Budapest támogatása, és újdonságként külön 250 millió forintos keret szerepel a költségvetésben már a kiemelt vidéki kulturális fesztiválok támogatására is.

(forrás: MTI, kormany.hu)