Mintegy 6000 leendő gépjárművezető részére fedezi a C és E kategóriájú jogosítvány megszerzésének költségeit a kormány 5 milliárd forintos uniós és hazai támogatással.

Varga Mihály az új munkahelyteremtő-programot ismertető sajtótájékoztatón számolt be minderről. Elmondta, hogy továbbra is az a kormány célja, hogy egyre többen juthassanak biztos megélhetést jelentő munkához Magyarországon a gazdasági növekedés támogatása révén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium újabb hiányszakma képzésében vállal úttörő szerepet. Varga Mihály Wáberer György miniszterelnöki biztossal, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnökével tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a tehergépkocsi-vezető és kamionsofőr-foglalkozásokban volt a legtöbb olyan állásajánlat, 2014-ben mintegy 7300, amelyekre nem volt elegendő, illetve megfelelő jelentkező az utóbbi években.

Több mint hatezer ember számára teszik lehetővé a C és E kategóriájú jogosítvány megszerzését a most bejelentett program keretében. A központi régióban az MKFE szakmai segítségével a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) bonyolítja le a nehézgépjármű-vezetők kiválasztását és képzését.

A most bejelentett program az OFA a BKK-val szerződésben álló, autóbuszokat üzemeltető VT-Arriva Kft-vel közösen kidolgozott új képzési rendszerének mintájára indul el. A konstrukció lényege, hogy a kormány finanszírozza a képzést, és a fuvarozók biztosítanák az esetleges ösztöndíjat, illetve végzés után a munkahelyet a hivatásos jogosítványt megszerzőknek.

A magyar logisztika, ezen belül a közúti fuvarozás, illetve személyszállítás versenyképességének javítása, az ágazat teljesítményének sokoldalú ösztönzése a kormány kiemelt céljai közé tartozik. Jelenleg a magyarországi munkavállalók 3,5 százalékát foglalkoztatja a közúti közlekedési szolgáltatási szektor, és az államháztartás bevételének 5%-át biztosítja a hozzávetőleg 500 milliárd forintos éves adóbefizetéseivel.

Péntektők jelezhetik a képzésen részt venni szándékozók előzetes részvételi szándékukat a www.ofa.hu honlapon.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)