A magyar vállatok részvételét a kazah fejlesztési és iparosítási programokban továbbra is támogatja a kormány.

Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar-Kazah Tagozatának gazdasági fórumán beszélt.

A felek megerősítették, hogy továbbra is egyetértés van a kazah és magyar kormány között abban, hogy még szorosabbra kell fűzni gazdasági kapcsolatait a jövőben a két országnak.

Varga Mihály elmondta. hogy versenyképes mezőgazdasági technológiákkal szélesítheti az együttműködést Magyarország, de nagy lehetőségek állnak a feldolgozóipari modernizáció, a
gyógyszer- és egészségipar, a gépjárműgyártás, a mérnöki-informatikai szolgáltatások, illetve a turizmus előtt is.

Továbbra is támogatja a kormány a magyar vállalatok részvételét kazah állami fejlesztési és iparosítási programokban, valamint a hosszú távú közös projekteket és a vegyes vállalatok létesítését. Elengedhetetlenül fontos a Budapest és Asztana közötti közvetlen légijárat elindítása a gazdasági és egyéb kapcsolatok elmélyítéséhez.

A szakminiszter, aki a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság társelnöke is, a két ország közötti kapcsolatok fundamentumának nevezte, hogy az elmúlt két évben már meggyőző teljesítményt mutat Magyarország gazdasága. Gazdaságunk növekedési üteme elérte a 3,6 százalékot 2014-ben, ezzel utolérte régiós versenytársait Magyarország.

Továbbra is 3 százalék körüli, illetve annál magasabb növekedési pályát biztosítanak a kormányintézkedések.

Varga Mihály kiemelte. hogy  a 2017-es asztanai expón való magyar részvétel is hozzájárulhat a meglévő kedvező folyamatok felgyorsításhoz. A magyar energetikai és technológiai fejlesztések bemutatására kiváló lehetőséget nyújt Magyarország számára a közép-ázsiai országban „A jövő energiája” mottóval rendezendő szak-világkiállítás. Remek alkalom lesz arra is, hogy segítse a kormány a magyar vállalkozásokat termékeik és szolgáltatásaik új piacra találásában.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)