Egyetlen mezőgazdaság, a magyar sem lehet eredményes agrárkutatás nélkül, a magyar állam ezért támogatja a karcagi kutatóintézetben zajló munkát.

Minderről Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter a bemutatóval egybekötött Alternatív növények – alternatív talajművelés című szakmai napon számolt be.

Elmondta, hogy a föld Magyarország legnagyobb nemzeti kincse, nem mindegy, mit termelnek rajta, hogyan óvják azt.

Hozzátette, fontos az is, hogy átültessék a gyakorlatba a legújabb kutatási eredményeket. A kormány ezt felismerve hozott létre az elmúlt években egy egységes agrárkutatói hálózatot, az egyetemek és az akadémia kutatóintézeteivel is együttműködnek.

Emlékeztetett, hogy a Talajok nemzetközi évének nyilvánította az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2015-öt, ami jelzésértékű.

Kifejtette, hogy a talaj termőképességének megőrzése, a változatos növénytermesztés fontos, hogy a gazdák bevétele ne a nagy mennyiségben termelt gabonától függjön, mert ez a világpiaci áraknak történő kiszolgáltatottsággal jár. Hozzátette, ezért az alternatív növények kutatását, az alternatív fehérjenövények termelését támogatja a kormány.

Kiemelte, hogy  génmódosított szervezetektől (GMO) mentes mezőgazdasággal dicsekedhet Magyarország, és egy GMO-mentes szójaprogramban is részt vesz. Még GMO-mentes szóját tavaly 40 ezer hektáron termeltek Magyarországon, idén már 65 ezer hektáron.

Arra is kitért, hogy az alternatív növények a Magyarország által importált szójatakarmány kiváltására is szolgálhatnak. „El tudjuk látni magunkat, nem kell import, mert meg tudjuk termelni saját termőterületen is azt, ami az állatállománynak szükséges” .

Zsembeli József, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Karcagi Kutatóintézetének igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az intézet elsősorban növénynemesítési és fajfenntartási, talajművelési és talajvédelmi, juhtenyésztési és gyepgazdálkodási kutatásaival kapcsolódik a fenntartható mezőgazdasági fejlesztés tudományos megalapozásához. Az intézet fő feladata a Nagykunság agroökológiai feltételeinek vizsgálata, a tájhoz alkalmazkodó mezőgazdaság fejlesztése, a biológiai alapok megőrzése és fejlesztése hagyományos nemesítési módszerekkel.

(forrás: kormany.hu, MTI)