A tavalyi évhez képest átlagos évet zárt a mezőgazdaság.

Erről Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár számolt be a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének Herceghalomban tartott küldöttközgyűlésén, szerdán.
Hangsúlyozta, hogy előreláthatólag a mezőgazdaság kibocsátása a 2014-hez képest 0,4 százalékos emelkedéssel 2457 milliárd forintot fog elérni.

Kiemelte az állattenyésztés helyzetével kapcsolatban, hogy 2015-ben az előzetes adatok alapján 856 milliárd forint körül várható a kibocsátás, amely a 2014-es év eredményét 3,6 százalékkal haladja meg, míg 5,6 százalékkal haladja meg az előző évi szintet a kibocsátás volumene. Ebből 20,7 milliárd forinttal veszi ki a részét a juh- és kecskeágazat.

Elmondta a kiskérődző ágazat helyzetével kapcsolatban, hogy a KSH 2015. júniusi adatai alapján mintegy 3,6 százalékkal csökkent a juhállomány, ugyanakkor több mint 7 százalékkal nőt a kecskeállomány létszáma az előző év azonos időszakához képest.

Kifejtette az ágazat támogatásával kapcsolatban, hogy az jelentős átalakuláson ment keresztül a korábbi évekhez képest. Jelentősen emelkedett a támogatások összege, hiszen míg 2014-ben mintegy 6 milliárd forint támogatásban részesült az ágazat, addig 2015-ben 8 milliárd forintban. Az ágazat számára ugyancsak jó hír, hogy a juh és kecsketenyésztőknek számos jogcímen nyílik lehetőségük pályázat benyújtására a Vidékfejlesztési Program keretében.

Az állattenyésztés és növénytermesztés arányának további javítását az állattenyésztés javára az agrárium egyik legfontosabb kihívásának tartja. valamint kiemelte a genetikai erőforrások
megőrzésének, az exportteljesítmény növelésének, illetve egy átlátható és kiszámítható belső piac fejlesztésének szükségességét is.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)