Eddig megközelítően már 1000 milliárd forintot hirdettek meg a kis-és középvállalkozások számára a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2500-2600 milliárd forintos keretéből. A keret 80 százalékát meg fogják hirdetni év végéig.

Ezt Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára közölte Szolnokon a GINOP monitoring bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy ezzel tartják azt a kormányzati célkitűzést, hogy az összes európai uniós forrás pályázati formában megjelenhessen 2017 nyaráig. Szolnok megyei jogú város és Jász-Nagykun-Szolnok megye vezetőjének tájékoztatása alapján a Terület -és Településfejlesztési Operatív Programnál (TOP) mára csaknem a források 80-85 százalékát kiírták.

Felidézte, hogy a kormány a 2014-20 közötti időszakban Magyarország rendelkezésére álló 12 ezer milliárd forintot meghaladó összeg több mint 60 százalékát gazdaság-, vállalkozásfejlesztésre, a versenyképesség  növelésére fogja fordítani. Ennek keretében komoly szerepe van a GINOP-nak a több mint 2600 milliárd forintos keretével.

Hozzátette, hogy mindez a kis- és középvállalkozások megerősítését szolgálja. Ezeket a vállalkozásokat szeretnék megvédeni és egyben lehetőséghez juttatni, hogy minél versenyképesebbek legyenek, minél nagyobb mértékben nőjön az exportképes, magas hozzáadott értékű termékeket előállító magyar kis-és középvállalkozások aránya.

Kiemelte, hogy a GINOP az egyik eddigi legsikeresebb operatív program,hiszen abból már több mint 20 milliárd forintot fizettek ki kis-és középvállalkozások számára a 2014-20-as időszakban, és folyamatosan és exponenciálisan fog növekedni a kifizetések volumene ebben az évben.

Elmondta, hogy Szolnok és a megye vezetői a 2014-20 közötti tervekről tájékoztatást adtak a monitoring bizottságnak. Megjegyezte, hogy ez azért is jelentős, mert a GINOP-ból a vállalkozások számára hozzáférhető forrásokra van lehetőség, emellett a TOP mind a város, mind a megye részére közvetlen forrásokat tesz lehetővé.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy együtt értékes a TOP, a GINOP és a Modern városok programja (MVP). Hangsúlyozta, hogy szimbiózisban él egymással a város és a megye, és rendkívül pozitív, hogy a kormányzat a pályázatok kiírásánál figyelembe vette az önkormányzatok véleményét.

A megye 300 milliárd forintot használt fel 2007-2013 között, ebből 94 milliárd forintot Szolnok megyei jogú város. A 2014-20-as időszakban csak a TOP-ból Szolnok 15, 5 milliárd forintot, ezen felül a megye csaknem 54 milliárd forintot tud felhasználni, ehhez jönnek még a  MVP keretében tervezett fejlesztések.

Kiemelte, hogy az elmúlt 3 évben csak 10 százalékkal erősödött Szolnok gazdasága, 1 milliárd forinttal több lett a tervezettnél az adóbevétel, egyre kevesebb cég megy el a városból, hasonlóan kevesebb a cégekkel szembeni felszámolás. A megyei jogú városok között az ipar fejlődésében Szolnok a hatodik, a megye a hetedik helyen áll.

Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a megyei jogú város, a kormányzat szoros együttműködésben áll a megyei önkormányzattal, és ez sok sikert ígér. A TOP-on belül a megye számára rendelkezésre álló, csaknem 54 milliárd forintos pályázati keret  mintegy 74 százalékát meghirdették, a remények szerint a teljes összeget lekötik 2017 nyarára.

(forrás: kormany.hu, MTI)