A kis és közepes méretű családi gazdaságok együttműködését fokozottabban ösztönzi a kormány maximum 5000 tonna tárolókapacitású új terménytárolók, szárítók és tisztítók építésére, és a meglévők technológiai fejlesztésére.

A Jászkarajenői Mezőgazdasági Zrt. újonnan épült szemestermény-tároló és -tisztító üzemének átadásán az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Kis Miklós Zsolt arról számolt be, hogy a kisebb gazdaságok fokozottabban kitettek a kedvezőtlen piaci hatásoknak, mivel megfelelő tároló valamint korszerű, energiahatékony szárítókapacitások nélkül azonnali eladási kényszerben vannak.

Arról is említést tett, hogy sok esetben kihasználatlanul állnak a nagygazdaságok által épített gabonatárolók az elmúlt években. Ezen mindenképp változtatni kíván a Vidékfejlesztési Program, ezért a kis és közepes méretű családi gazdaságok együttműködését fokozottabban ösztönzi maximum 5000 tonna tárolókapacitású új terménytárolók, szárítók és tisztítók építésére, és a meglévők technológiai fejlesztésére.

Lehet vissza nem térítendő juttatás, kamattámogatás az alaptámogatás maximum 10 százalékáig a támogatás típusa, de előleg is igénybe vehető bizonyos beruházások esetében.

Pályázhatnak fiatal mezőgazdasági termelők is, a jogosultság feltételei közt szerepel a 6000 és 350.000 STÉ közé eső üzemméret, emellett előírás, hogy mezőgazdasági tevékenységből származzon legalább 50 százaléka a gazdaság árbevételének a pályázatot megelőző évben.

Részletes üzleti tervet kell benyújtaniuk a pályázóknak az 50 millió forintot meghaladó beruházások esetén.

Egy projektre igényelhető maximális támogatási összeg 645 ezer euró egyéni beruházások esetén és 3,2 millió euró kollektív beruházások esetén. A közép-magyarországi régió kivételével 50 százalékos az alaptámogatás mértéke. Az az alaptámogatás mellé plusz 10 százalékos támogatási intenzitás is jár fiatal mezőgazdasági termelők és kollektív beruházások esetén.

(forrás: http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/agrar-videkfejlesztesert-felelos-allamtitkar/hirek)