A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásainak kifizetése lezárult, forrásvesztés nélkül összesen 1657 milliárd forintot fizettek ki.

Erről Szabó Zsolt, a fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár számolt be.

Közölte, hogy lezárták a 2007-2013-as fejlesztési ciklus utolsó KEOP-programját is, igénybe vettek minden támogatást. Mintegy 6553 támogatási szerződést kötöttek meg, uniós forrás volt a programban rendelkezésre álló 1480 milliárd forint 85 százaléka és magyar költségvetési támogatás a 15 százaléka.

Elmondta, hogy a kifizetett összeg magasabb ennél az árfolyamkülönbözet és a magyar kormány többlettámogatása miatt. 1305 támogatási szerződést írtak alá, és 686,32 milliárd forintot fizettek ki csak 2015-ben, az utolsó elszámolási évben. Sikerült az elérhető támogatások 60 százalékát lehívni az utolsó két évben, ez a hatékony intézményrendszernek köszönhető.

Ismertetése szerint a támogatások elsődlegesen az egészségügyi intézményeket, a közféra intézményeit érintették az utolsó másfél évben. Országszerte 270 intézményben hajtottak végre energetikai megtakarítást eredményező fejlesztést, gyakorlatilag nincs kórház, amely ne kapott volna támogatást. A gépbeszerzési pályázatok keretében az elavult egészségügyi eszközöket lecserélték, így 9 új MRI-, 20 CT- és 319 röntgenberendezést vásároltak.

Kiemelte, hogy az a cél, hogy valamennyi magyarországi kórház energetikailag felújított, jól működő intézmény legyen a következő, 2014-2020-as uniós fejlesztési időszak végére.
Kitért arra, hogy 1173 milliárd forint forrás áll rendelkezésre öt fő területre az új fejlesztési ciklusban, közöttük a klímaváltozás hatásaihoz való igazodásra, a települési vízellátás és szennyvízkezelés fejlesztésére, az energiahatékonyság növelésére, a megújuló energiaforrások alkalmazására, a hulladékgazdálkodás, a kármentesítés és a természetvédelem fejlesztésére.

Tájékoztatása szerint az energetikai fejlesztések területén a napenergia, a geotermikus energia és a biogáz falhasználásnak, illetve egyéb megújuló energiaforrások támogatása és fejlesztése a jövőben is kiemelt.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a lakossági energiahatékonysági pályázatok kiírását egyeztetik a Miniszterelnökségen, májusban várható a konstrukció jóváhagyása. Az NFM magyar forrásokra támaszkodva tervez kiírni lakossági energiahatékonysági pályázatokat.

(forrás: kormany.hu, MTI)