Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Ungváron a kárpátaljai magyarság szülőföldjén maradását elősegítő újabb anyaországi támogatási programok indítását jelentette be.

Hangsúlyozta, hogy annak érdekében, hogy Kárpátalján a magyarok az óvodától az egyetemig anyanyelvükön tanulhassanak a magyar kormány mindent megtesz. Fontos, hogy a magyar szülők magyar iskolába írassák gyermekeiket, mint fogalmazott a tudás a legalaposabban az anyanyelven sajátítható el.

Bejelentette, hogy a kárpátaljai magyarság szülőföldön maradását szolgáló két újabb támogatási programot indít magyar kormány október 15-től kezdődően, amelyek keretében a művészeti és zeneiskolák magyarul oktató pedagógusai a mostani tanévben bruttó 100 ezer forintos segélyt kapnak, 35 millió forint összértékben, míg a magyar pácienseikkel anyanyelvükön beszélő orvosok bruttó 150 ezer, a diplomás egészségügyi dolgozók pedig bruttó 100 ezer forint éves támogatásban részesülnek.

Kifejtette, fontos, hogy ne hagyják el a pályát, ne vándoroljanak ki a kárpátaljai magyar közösség megmaradása szempontjából pótolhatatlan munkát végző értelmiségiek, pedagógusok, egyházi személyek és orvosok.

Emlékeztetett arra, hogy az anyaország már korábban elkezdte az iskolai és óvodai pedagógusok, lelkészek, hitoktatók anyagi támogatását.

Hozzátette, hogy a nehéz gazdasági helyzetben lévő kárpátaljai magyarokat és intézményeiket a magyar kormány a jövőben is támogatni fogja.

(forrás: kormany.hu, MTI)