A munkahelyteremtést, a kis- és középvállalkozások támogatását és az iparfejlesztést nevezte a következő időszak legfontosabb feladatainak a Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján.

Közölte, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban az eddiginél több, összesen 12 ezermilliárd forint fejlesztési forráshoz jut Magyarország, melynek 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre, azaz munkahelyteremtésre, a kis-és középvállalkozások fejlesztésére, valamint az iparfejlesztésre fordítja a kormány.

Valamint az is hozzátette, hogy az uniós forrásokkal a kormány, mint befektetéssel bánik, a cél a jelenlegi 7 százalékos munkanélküliségi ráta 3 százalékra szorítása, illetve 2020-ig a teljes foglalkoztatás megvalósítása, annak elérése, hogy aki dolgozni szeretne, az találjon magának munkát. Prioritás a kis- és középvállalkozások további támogatása is, amelyek a munkahelyek 70-80 százalékát adják.

Arról is beszámolt, hogy a következő 7 évben nagy hangsúlyt kap az iparfejlesztés, melynek eredményeként az ipar GDP-hez hozzáadott értéke a jelenlegi 20-22 százalékról 30 százalék fölé emelkedik.

Hangsúlyozta, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően fenntartható fejlődési pályára állt a gazdaság, az államháztartás hiánya folyamatosan csökken.

Megemlítette azt is, hogy végrehajtási fázisba léptek az operatív programok, a megyéknek május 11-éig kell benyújtani a kormány részére azt a ”programlistát”, amely a helyben megvalósítandó területfejlesztési feladatokat tartalmazza.ű

(Forrás: MTI, http://www.kormany.hu/)