Trágyatárolók építésére hirdetett pályázatot a Miniszterelnökség az állattenyésztési ágazat fejlesztése érdekében.

A felhívás november 20-án jelent meg. A célja, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő trágyatárolók építésével csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsájtás.

Azon mezőgazdasági termelőknek nyújt támogatási lehetőséget, akik az előírásoknak megfelelő trágyatárolókat nem tudták megépíteni a korábbi határidőig. A kormány célja, hogy megfeleljenek a trágyaelhelyezéssel kapcsolatos előírásoknak az állattartó telepek, emellett fontos célkitűzés, hogy az üvegházhatású gázok csökkenjek, valamint javuljon az ammónia kibocsátás mértéke és a felszín alatti vizek minősége.

5,6 milliárd forint arendelkezésre álló keretösszeg. Az Irányító Hatóság a végrehajtás során a legfeljebb 1 275 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkező mezőgazdasági termelők számára biztosítja a források 80 százalékát.

A pályázat keretében kötelező a trágyatároló megépítése, emellett szabadon választható projektelem megvalósítását is vállalhatja a gazdálkodó.

A pályázók egyéni beruházás esetén maximum 50 millió forint, kollektív beruházás esetén maximum 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.
A támogatás feltétele, hogy 5 évig fenntartsa a megvalósítást követően a projektet a gazdálkodó.

Az érintettek a rendelkezésre álló keret kimerüléséig pályázhatnak a felhívásokra. A gazdálkodók első körben 2015. december 20. és 2016. január 20. között, kizárólag elektronikus úton nyújthatják be pályázatukat az MVH felületén, a www.mvh.gov.hu weboldalon. A kötelezettségeket a beruházás megkezdését követő 24 hónap alatt kell teljesíteni.

A felhívás részéletes megismerésében és a pályázatok leadásában a www.szechenyi2020.hu weboldal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában megjelent kézikönyv ad részletes tájékoztatást és segítséget.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)