A Nemzetgazdasági Minisztérium „A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése II.” című kiemelt projektben zárórendezvényt tartottak.

Az eseményt a budapesti Danubius Hotel Gellértben rendezték meg,  ahol  elért eredményeket összegezték.

Az Európai Unió és az Európai Szociális Alap támogatásából valósult meg a TÁMOP-1.3.1-12/1-2012-0001 azonosító számot viselő program. Alapvető célja az volt, hogy az  európai állami foglalkoztatási szolgálatok közös stratégiájának (PES 2020) irányvonalával összhangban, a megkezdett fejlesztési irányokat megtartva a munkaügyi szervezet működését javítsa, szolgáltatásait fejlessze, célcsoportjainak körét bővítse és a modern infokommunikációs lehetőségeket kiaknázva a szervezet munkaerő–piaci befolyását növelje.

Az elmúlt 3 év során 5 témakörben valósult meg a projekt:

1. Informatikai fejlesztéseket hajtottak végre a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) munkaerő-piaci átmeneteket kezelő képességeinek megújítása érdekében, amelyek a munkáltatóknak és álláskeresőknek nyújtott szolgáltatások fejlesztéséhez járultak hozzá.

2. Lehetőség nyílt előrejelzési modell kialakítására, munkaerő-piaci szolgáltatásokkal kapcsolatos hatásvizsgálatok készítésére, emellett megvalósult az NFSZ könyvtárának fejlesztése is a versenyképesség növelését megalapozó kutatások eredményeképp.

3. Fontos része volt a projekt tevékenységének a szervezeti célrendszerek fejlesztése, a stratégiai menedzsment megvalósítása, a minőségirányítási rendszer továbbfejlesztése és az NFSZ szervezeti kultúrájának fejlesztése.

4. A projekt erősítette a határ menti munkaügyi tevékenységeket; elősegítette a pályázatokon való részvételt, az uniós és a harmadik országbeli foglalkoztatási szolgálatokkal való kapcsolattartást, továbbá szervezetfejlesztési, foglalkoztatáspolitikai szakmai háttéranyagok készítésében vett részt a nemzetközi együttműködésre irányuló munkája során.

5. A program hozzájárult tananyagok kidolgozásához, szakmai programok megvalósításához az NFSZ munkatársainak továbbképzése céljából, illetve közel 2 ezer  fő képzésének megszervezéséhez biztosított hátteret.

A projekt eredményei részletesen itt olvashatók:
http://nfsz.munka.hu/engine.aspx?page=full_tamop_131_12

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)