Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az elsők között kívánnak jelentkezni a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) elsőként megjelent pályázatára, a projekttervek összeállításához, s a pályázathoz szükséges önerő előteremtésére kevesebb, mint egy hónapja van.

Az első GINOP ötmilliárd forintos keretösszeggel  június 22-én nyílik meg.

A kiírás célja a mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása, ezt a termelési célú kapacitásbővítést és a szabad vállalkozási zónákban létszámbővítést tervező kkv-kat segítő pályázatok követhetik hamarosan. Ezekre együttesen 85 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

Azonban csak abban az esetben indulhatnak eséllyel az európai uniós források megszerzéséért a kedvezményezett körbe tartozó vállalkozások, ha az előírt pályázati önrészt képesek megnyugtató módon biztosítani,  és eleget tesznek minden a kiírásban szereplő adminisztratív és technikai feltételnek.

Azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek piaci megjelenésük segítésére kívánnak európai uniós forrásokat igénybe venni pályázataikat 2015.június 5. Június 22-től nyújthatják be.

5 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg az első, kifejezetten a feldolgozóipari vállalkozásokat megcélzó GINOP pályázat. 5 millió és 20 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a GINOP-1.3.1-15 kódszám alatt megjelent kiírás keretében a kedvezményezett vállalkozások. Valamint az összes elszámolható költség legfeljebb 50 százaléka lehet a támogatás maximális mértéke.

Rövid időn belül további két GINOP pályázat követheti a GINOP-1.3.1-15 kiírást, ezek keretéből a kkv-k kapacitásbővítésre, illetve az ún. szabad vállalkozási zónákban történő munkahelyteremtésre igényelhetnek majd vissza nem térítendő támogatást.

A kormányzati tervek szerint 80 milliárd forintos keretösszeggel fog megjelenni. a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési célú kapacitásainak bővítését segítő GINOP-1.2.1 pályázat, míg 5 milliárd forintos keretösszeggel a mikro-, kis- és középvállalkozások szabad vállalkozási zónákban történő munkahelyteremtő beruházásainak támogatására szolgáló GINOP-1.2.2 pályázat.

A kedvezményezett szektorban tevékenykedő vállalkozások egyszerűsített eljárás keretében várhatóan 10 és 100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a vállalkozások körében széles körben várt GINOP-1.2.1 pályázat keretében, mely Budapesten és Pest megyén kívül az ország egész területéről igénybe vehető. Cégmérettől, és a földrajzi elhelyezkedéstől függően 35 és 50 százalék között változhat a támogatás maximális mértéke.

A magyarországi kkv-k forrásszerzési lehetőségeit rendkívüli módon kiszélesítik az új EU-s pályázatok, emellett további pályázatok sora fog megjelenni a következő hónapokban a már megjelent három kiíráson túl.

Összesen több mint 300 milliárd forintot különítettek el az idei GINOP pályázatok finanszírozására, a kormányzat által március végén elfogadott, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló kormányhatározat szerint.

A források lehívása csak abban az esetben lehet sikeres, ha zökkenőmentes az önerő biztosítása.

(forrás: http://profitline.hu/)