A Biztos Kezdet Gyerekházak fejlesztésre további 68,4 millió forint támogatást kapnak az idei, működésre fordítható 606 millió forint mellé.

Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Czibere Károly mondta el hétfőn egy monori gyerekházban.

Elmondta, hogy a gyerekházak egyszeri fejlesztési támogatásáról a közelmúltban döntött a kormány, amelyet a fenntartók részben speciális szakmai szolgáltatásokra, részben eszközfejlesztésre fordíthatnak.

Hozzátette, hogy a kormány társadalom- és felzárkózáspolitikájának egyik központi elemét jelentik a Biztos Kezdet Gyerekházak, mert elkötelezettek abban, hogy azokat a javakat és szolgáltatásokat, amelyek a fejlődésüket segítik, minél korábban megkapják a hátrányos helyzetű gyermekek.

Kiemelte, hogy különösen jelentős 3 éves kor alatt ezeknek a javaknak és szolgáltatásoknak a biztosítása. Hozzátette, hogy a szülőkkel, a családdal való együttműködés, kapcsolattartás a Biztos Kezdet Gyerekházak egyik fontos sajátossága, „itt az anyukákkal együtt kapnak fejlesztést a gyerekek”, ezért jelentenek valóban erős alapot, biztos kezdetet ezek az intézmények.

Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben megtörtént a gyerekházak rendszerbe illesztése, 2015-ben megduplázódott a működési keret, és a jelenleg működő 112 gyermekház számára 606 millió forintot jelent erre és a jövő évre is. Ezzel a működés hosszú távon fenntarthatóvá, kiszámíthatóvá és tervezhetővé vált.

Ezek az intézmények több mint 12 ezer gyermeket értek el az elmúlt években, és a kormány ennek az eredménynek az alapján döntött úgy, hogy a kiír egy fejlesztési pályázatot is a működési keret mellé.

Rámutatott, hogy fontos, hogy segítséget kapjanak azok a gyerekek, akik valamilyen terápiára, szakemberre, további speciális szolgáltatásra szorulnak, a pályázat eszközfejlesztési eleme pedig ahhoz járul hozzá, hogy évről évre gyarapodjanak a gyerekek fejlesztését szolgáló eszközök vagy a gyerekházakban a szülőket segítő háztartási eszközök. Ez a következő hetekben valósul meg.

Szólt arról is a jövővel kapcsolatban az államtitkár, hogy a kormányzat célja, hogy a következő években a jelenlegi 112 gyerekház mellett további 50 intézmény álljon fel és induljon el. Ehhez fejlesztési forrásokból 2,5 milliárd forintot rendelnek hozzá. Befejeződtek az előkészítő munkák, és a pályázat várhatóan jövő év közepén jelenik meg.

Hangsúlyozta, hogy a felzárkózáspolitika egyik kiemelt célját, hogy több ezer, több tízezer hátrányos helyzetű család és gyermek kapjon ezeken az intézményeken keresztül valós és érdemi segítséget, el tudják érni ezeknek a gyerekházaknak a rendszerbe állításával, hosszú távon fenntarthatóvá tételével és továbbfejlesztésével.

A Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottságnak a sajtótájékoztatóval egy időben zajló kihelyezett monori ülésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, az egyik legfontosabb feladata ennek, hogy az elmúlt évek felzárkózási programját értékelje. Kiemelte, hogy a felzárkózási programok az ilyen értékelések alapján alakulnak át, a szükséges
korrekciókat elvégzik, és már ennek megfelelően írják ki az új pályázatokat.

(forrás: kormany.hu, MTI)