A kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programhoz (COSME) fűződően az Európai Beruházási Alap (EBA) és a K&H Bank megállapodást írt alá, amely az első COSME-szerződés Magyarországon.

A támogatást az európai beruházási terv egyik kulcseleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) nyújtja.

Az uniós támogatás révén a K&H Bank 30 milliárd forintot (hozzávetőlegesen 97 millió eurót) helyezhet ki több mint 1500 magyarországi kisvállalkozásnak. Az Európai Beruházási Alap az Európai Bizottság pénzügyi hátterével, a COSME program keretében biztosít garanciát a K&H Banknak, ami lehetővé teszi, hogy a bank hitelezési volumene a következő három évben bővüljön, és olyan kis- és középvállalkozásoknak (kkv) közvetítsenek hiteleket, melyek más módon nem jutnának finanszírozáshoz.

Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos a következőképpen nyilatkozott: „A Bizottság kiemelt politikai prioritásként kezeli, hogy új beruházások ösztönzésével segítse a gazdasági növekedés fellendítését. Ezért is szolgál örömömre a mai bejelentés, mely szerint a K&H az Európai Beruházási Alap és a beruházási terv hozzájárulásával közel százmillió euró értékben nyújt újabb kölcsönöket magyarországi vállalkozásoknak. Arra bíztatom a hazai kis- és középvállalkozásokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a K&H Bankkal, mutassák be üzleti tervüket, és hozzák ki a lehető legtöbbet az új megállapodás biztosította lehetőségekből.”

Pier Luigi Gilibert, az EBA ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagy örömmel tölt el, hogy a COSME program keretében aláírhatom az Európai Stratégiai Beruházási Alap első magyarországi, a kkv-k versenyképességét előmozdító garanciamegállapodását. A finanszírozás hozzáférhetőségének javítása az EFSI egyik kulcseleme, és a mai megállapodás segít a célunk elérésében. Büszkék vagyunk arra, hogy a K&H Bankkal partnerségben biztosíthatunk forrásokat olyan kkv-knak, melyek nehezen, vagy egyáltalán nem jutottak finanszírozási lehetőséghez, ám közreműködésünkkel Magyarországon és Unió-szerte egyaránt hozzájárulhatnak a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez.”

Hendrik Scheerlinck, a Kereskedelmi és Hitelbank vezérigazgatója kiemelte: „A K&H Bank az első olyan pénzügyi intézmény Magyarországon, mely hozzáférhetővé teszi a COSME garanciaprogramot. A program 50% hitelgaranciát nyújt, mely az ügyfeleknek ingyenes, ezzel is előmozdítva a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását. A megállapodás bizonyíték arra, hogy a K&H tud, és akar is hitelezni. A COSME garanciaprogram a bank stratégiájához illeszkedve hozzájárul azon célunkhoz, hogy bővíteni tudjuk a vállalkozások körét, amelyek új finanszírozásban részesülnek. Az uniós garancia emellett a tőkekövetelmény szempontjából is kedvező a K&H Bank számára, ami még intenzívebb hitelkihelyezést tesz lehetővé.”

Dr. Bába Ágnes, a K&H vezérigazgató-helyettese rámutatott: „A COSME garanciaprogram 50%-os garanciát nyújt a kkv-knak, mely tranzakciónként nem haladhatja mega 45 millió forintot. A hosszú távú folyószámlahitelek, a forgóeszközhitelek, a beruházási kölcsönök – ideértve a Növekedési Hitelprogram harmadik szakaszát –, a banki garanciák, valamint a bevezetendő K&H vállalkozási hiteltámogatás mind a rendszer részét képezik. A COSME garanciát az ügyfelek ingyenesen vehetik igénybe. A hitelkérelmek elbírálása a K&H-nál jelenleg is alkalmazott eljárás alá esik, ez a vállalkozások előnyére időt takarít meg és csökkenti az adminisztratív terheket. Ha az átlagos 15–20 millió forintos hitelösszegből indulunk ki, a számítások szerint több ezer vállalkozást támogathat a garanciaprogram.”

A megállapodás tükrözi az EBB Csoport elkötelezettségét amellett, hogy késedelem nélkül reagáljon a tagállamok, az Európai Bizottság és az Európai Parlament Európai Stratégiai Beruházási Alaphoz kapcsolódó konkrét kezdeményezéseire a hitelnyújtás felgyorsításával, valamint az Unión belüli munkahelyteremtés és növekedés fellendítésére alkalmas tranzakciókra vállat garanciák biztosításával.

Európai Beruházási Alap

Az Európai Beruházási Alap (EBA) az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport részeként működik. Elsődleges feladata, hogy forráshoz jutásukat elősegítve támogassa az európai mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Az EBA kifejezetten e piaci szegmens számára dolgoz ki és fejleszt kockázati és növekedési tőkén, garanciákon és mikrofinanszírozáson alapuló pénzügyi eszközöket.

K&H Bank

A K&H aktívan támogatja a hazai kkv-k növekedését, amit jól mutat, hogy 2015. szeptember 30-ig megközelítőleg 38 milliárd forint új hitelt folyósított a szektor vállalkozásai számára. Ezzel a bank kkv-hitelállománya 8%-kal emelkedett éves összehasonlításban, szemben a piacon átlagosan elért 1,8%-os növekedéssel. A hitelezett kkv-ügyfelek folyamatosan gyarapodó száma szeptember végén elérte az 9200-at, ami azt jelenti, hogy ma minden 12-ik hazai kkv-nak van K&H által folyósított hitele. Ebben kiemelt szerepet játszik a Növekedési Hitelprogram, amelynek a K&H továbbra is egyik vezető résztvevője: a második szakaszban 190,3 milliárd forint, míg az NHP első és második szakaszában együttesen 283,3 milliárd forint összegben kötött hitelszerződéseket.

A magyar kkv-k a https://www.kh.hu/publish/kh/hu/mikrovallalkozas.html weboldalon tájékozódhatnak a finanszírozás menetéről.

A COSME program

A COSME program a vállalkozások és kkv-k versenyképességét segítő, 2014-től 2020-ig tartó uniós program, összesen 2,3 milliárd euró költségvetéssel. A program legalább 60%-át az európai kkv-k finanszírozáshoz jutásának megkönnyítésére fordítják, melyhez két eszköz áll rendelkezésre. A hitelgarancia-eszközzel a program garanciákat és viszontgaranciákat biztosít a pénzügyi intézményeknek, hogy több kölcsönt és lízinget tudjanak nyújtani a kkv-knak. Az eszköz a kkv-k hitelfinanszírozási portfóliójának értékpapírosítását is magában foglalja. A növekedésösztönző tőkefinanszírozási eszköz révén a program többnyire terjeszkedő és növekedő életszakaszukban járó kkv-kba fektető tőkealapoknak biztosít kockázati tőkét. A COSME program a 2007–2013-as versenyképességi és innovációs keretprogram sikeréből indul ki, mely több mint 373 000 európai kkv-nak 20 milliárd eurót meghaladó értékben mozgósított hitelt, és 3 milliárd euró értékben kockázati tőkét.

(forrás: http://ec.europa.eu/)