A kormányzat 650 milliárd forint területfejlesztési forrást nyit meg következő hetekben.

Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális programokért felelős helyettes államtitkára, Oláh Gábor a beszélt múlt hét csütörtökön Szekszárdon.

Hozzátette, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) régiókra vonatkozó éves fejlesztési kereteit, mely tartalmazza, hogy melyik pályázatot mikor hirdetik meg várhatóan pénteken véglegesítik. Hangsúlyozta, hogy a kormány szándéka, hogy valamennyi uniós forrás eljusson a területi szereplőkhöz 2017 középig.

Elmondta, hogy közvetlenül a vállalkozásokhoz jut el a 2014-2020-as ciklusban a teljes európai uniós keret 40 százaléka, húsz százaléka pedig az önkormányzatokhoz. A  Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon keresztül utak, szennyvíztelepek fejlesztésére jut majd a fennmaradó 40 százalék, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül szociális programokra.

Utalt arra, hogy szemben a  korábbi hétéves időszakkal  a forrásokért a településeknek nem országos szinten, hanem megyén belül kell versenyezniük a 2014-2020-as ciklusban.

Kiemelte, az, hogy minél gyorsabban megvalósuljanak az uniós pályázatok, mindenkinek az érdeke, és megvan a lehetősége az irányító hatóságnak arra, hogyha a  projektek előrehaladása nem megfelelő valamelyik megyében, szankcióval éljen.

Kijelentette, hogy át tudnak csoportosítani forrásokat végső esetben, és ez garantálja, hogy ütemezetten és időben hasznosuljanak.

(forrás: MTI, inforadio.hu)