A következő napokban 100 milliárd, karácsonyig pedig további 500 milliárd forintnyi területfejlesztési pályázat jelenik meg, amely csaknem a fele az uniós költségvetési ciklusban ezen a területen rendelkezésre álló forrásoknak.

Ezt Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára közölte csütörtökön Szegeden.

Elmondta, hogy készen áll az intézményrendszer arra, hogy a lehető leggyorsabban elbírálja a beérkező pályázatokat. Hozzátette, hogy várhatóan már 2016-ban kiírják a pályázatokat a fejlesztési források másik felére.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány döntése alapján a megyék és a megyei jogú városok közreműködésével valósulnak meg a területfejlesztési programok az új uniós költségvetési ciklusban. Elsősorban a települési önkormányzatok, illetve egyházak, társadalmi szervezetek pályázhatnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) a fejlesztési elképzeléseik támogatására.

Tudatta, hogy kiválasztották az elérendő célokat az elmúlt másfél évben, és a mintegy 1231 milliárd forintnyi forrás hatékony felhasználásához szükséges szervezetrendszert kidolgozták. Megszüntetve a korábbi regionális rendszert, a programok végrehajtásával kapcsolatos koordináció megyei szintre került. A támogatások felhasználása egyszerűbbé válik a nem jövedelemtermelő fejlesztéseknél, ide tartozik a a TOP által támogatott projektek többsége, és nem kell önrészt biztosítani.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke közölte, hogy közel 73 milliárd forint területfejlesztési forrás érkezik Csongrád megyébe, ebből 33,87 milliárd Szegedre, és 9,87 milliárd Hódmezővásárhelyre.  A gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtés területén ebből jelentős eredmények érhetők el a 2020-ig.

(forrás: magyaridok.hu, MTI)