A kormány újabb 420 millió forinttal támogatja a magyar klasszikus zene nemzetközi hírnevének erősítését 2016-ban és 2017-ben.

Ezt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár jelentette be pénteken Budapesten.

Négy nagyszabású zenei program anyagi támogatásáról határozott a kormányzat október 7-én, a döntés értelmében a 2016. szeptember 2. és 11. között megtartandó Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny 100 millió forintot kap a költségvetésből, valamint a Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt szintén 100 millió forinttal támogatják, amelyet 2016. szeptember 19. és 25. között Budapesten második alkalommal rendeznek meg.

Elmondta, hogy mindemellett a Pécsett 2017 folyamán megrendezendő Nemzetközi Karmesterversenyre 160 millió forintot szán a kormány, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. új közös kezdeményezésére, a Nyári Nemzetközi Akadémia és Fesztiválra 60 millió forintot fordít.

Hangsúlyozta, hogy a magyar zene jelentette identitáserősítő kulturális kincs támogatását a magyar polgári kormányzat kötelességének érzi.

Kiemelte a Zeneakadémia palotájának és a Pesti Vigadó épületének felújításához, valamint a Budapest Music Center (BMC) és az Magyar Állami Operaház fejlesztéseihez nyújtott kormányzati támogatást, valamint azt is, hogy a Zeneakadémia 800 millió forintos, míg a Filharmónia Magyarország 350 millió forintos koncertszervezésre fordítható éves állami támogatásban részesül.

(forrás: kormany.hu, MTI)