A kormány által a költségvetésben elkülönített 400 millió forintnyi támogatásból, amely idősek, hajléktalanok és gyermekek gondozását ellátó önkormányzati intézmények fejlesztését, felújítását biztosítja idén 21 település kapott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye Berczik Ábelt, az NGM kincstárért felelős helyettes államtitkárát idézte.

A közleményben részletezték, hogy olyan intézmények fejlesztése, felújítása valósulhat meg, amelyek idősek átmeneti és tartós, hajléktalanok tartós bentlakásos ellátását biztosítják, és gyermekek átmeneti gondozását szolgálják.

Mint írták, márciusban írt ki pályázatot a nemzetgazdasági miniszter arról, hogy az említett önkormányzati intézmények fejlesztésének, felújításának támogatására vissza nem térítendő költségvetési forrást biztosítanak Pályázónként legfeljebb 20 millió forint volt a támogatás mértéke, és saját erőt is biztosítaniuk kellett az önkormányzatoknak.

A tárca közleménye a helyettes államtitkárt idézve arról számolt be, hogy április közepéig kellett benyújtani a pályázatokat, első körben a támogatandó projektekről június 5-én döntöttek.

Tizenöt olyan intézmény fejlesztése, felújítása valósulhat meg, amelyek évek óta nem tudtak eleget tenni a jogszabályokban előírt feltételeknek, így csak ideiglenes engedélyük volt a működésre. További hat településen olyan fejlesztés, felújítás várható, amely szintén a jogszabályi rendelkezések teljesülését és az ellátottak érdekeit szolgálja.

A közleményben olvasható még, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy újabb, tartaléklistán szereplő pályázat támogatásáról döntött szerdán az időközben felszabadult keretösszeg egy részének terhére, így Tiszavalk önkormányzata is felújíthatja az általa fenntartott szociális intézményt.

A pályázatokról szóló döntés az NGM honlapján érhető el.

(forrás: kormany.hu, MTI)