A tervek szerint a kormány idén 133 pályázati felhívást ír ki, összesen mintegy 2700 milliárd forint forrásra.

A Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerdán Nagykanizsán számolt be arról, hogy a tervek szerint idén a kormány összesen mintegy 2700 milliárd forint forrásra 133 pályázati felhívást ír ki.

Arról beszélt Vitályos Eszter a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett konferenciát követő sajtótájékoztatón, hogy a bizottság az Európai Bizottság elé terjesztett tíz magyarországi operatív programból hetet fogadott már el, és várhatóan nyáron hagyja jóvá a további hármat, így a pályázatok elindulhatnak.

Kifejtette, hogy Magyarország 34 milliárd euró kohéziós célú támogatást használhat fel a mostani, 2014-től 2020-ig tartó időszakban, a 2013-ig tartó fejlesztési ciklusban biztosított 24,9 milliárd után. Magyarország eddig az előző pénzügyi időszak forrásainak 87 százalékát hívta le, ezzel a 2004-ben csatlakozott tíz uniós tagállam közül a második, de a teljes keret száz százalékát sikerül várhatóan felhasználni.

Vitályos Eszter azt is elmondta, hogy az előző hétéves ciklusban 660 ezer forint európai uniós pénz jutott minden magyar állampolgárra, ez 712 ezer forint lesz a mostani hét évben. A gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés áll a pályázati források középpontjában, közvetlenül erre a két célra biztosítják a rendelkezésre álló támogatások több mint 60 százalékát, és elsősorban a kis- és a közepes vállalkozásokat tekinti ebben partnernek a kormány.

Kitért még arra is, hogy a megyék és megyei jogú városok integrált településfejlesztési programjait várhatóan szerdán fogadja el a kormány. Akadt köztük olyan, átdolgozásra vissza kellett küldeni átdolgozásra, de például Nagykanizsa programja rendkívül erős szakmai tartalmú lett.

(forrás: kormany. hu, MTI)