Szociális, társadalmi-felzárkózási, család- és ifjúságügyi, köznevelési, felsőoktatási, egészségügyi és egyházi területen idén decemberig 200 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás nyílik meg.

Ezt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be kedden sajtótájékoztatón, a Nyíregyházi Főiskolán.

Elmondta, hogy a nagyobbrészt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében kiírt programokkal elsősorban a hátrányos helyzetűeket, illetve a társadalmi felzárkózást segítenék.

Kiemelte, hogy romákat segítő tanodaprogramot hirdetnek meg  5 milliárd forintos pályázati keretösszeggel, valamint indul egy komplex ifjúsági-fejlesztési program is 3,5 milliárd forintból.

Elmondta az évek óta sikeres tanodaprogramokról, hogy ezek olyan, az iskolai felzárkózást segítő projektek, amelyek a végzettség nélküli iskolaelhagyás vagy a lemorzsolódás visszaszorítása, elkerülése érdekében indulnak.

Hangsúlyozta, hogy az ifjúsági programokkal a cél a hatékony ifjúságtámogatási rendszer kialakítása, az elhelyezkedési esélyek növelése, a külföldön dolgozó fiatalok hazai munkaerőpiacra történő visszailleszkedése, illetve az előítéletmentes szemlélet kialakítása.

Bejelentette azt is, hogy ,2 milliárd forintot fordítanak a roma szakkollégiumi hálózat támogatására és továbbfejlesztésére és 6 millió forintot az Útravaló ösztöndíjprogram folytatására.

Elmondta, hogy az egyházak kezdeményezésére a 2011-ben létrehozott Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) egyik célja az új roma középosztály létrehozása volt, amely nem a konfrontációban, hanem az együttműködésében érdekelt.

Úgy fogalmazott:, hogy :„A szakkollégiumok olyan szellemi és közösségi műhelyek, ahol a szaktudás, az identitás erősítése az önismeret fejlesztésén túl a társadalmi felelősségvállalás konkrét tevékenységében is megnyilvánul.”

Hangsúlyozva az Útravaló program fontosságát elmondta, hogy a köznevelési adatok szerint eléri a 30 százalékot a hátrányos helyzetű gyerekek aránya az óvodában és az iskolában, viszont ez az arány csak 11 százalék az érettségit adó középiskolában. Az iskolázatlan családokban felnövő roma fiataloknak érettségit adó képzésben csak a 33 százaléka tanul tovább, a nem roma hátrányos helyzetű családokban már 50 százalékuk.

Hozzátette, hogy az általános iskola hetedik osztályában kezdődik és a középiskola tizenharmadik évfolyamáig vehető igénybe a 2005 óta működő ösztöndíjprogram. 4,2 milliárd forint a program keretösszege, ezen felül további 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP).

Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy eddig költségvetési forrásból finanszírozták az Útravaló programot, azonban az idei évtől erre a célra már uniós támogatás nyerhető el. Az új pályázat révén növekszik a kiszámíthatóság, mivel az eddigi gyakorlattal ellentétben ezeket a pályázatokat nem egy, hanem három tanévre írják ki. 9 ezer diák jut támogatáshoz minden évben, azaz ilyen jellegű segítséget 27 ezer diák kaphat három év alatt.

Köpeczi-Bócz Tamás tájékoztatása szerint várhatóan 9-10 kollégium kaphat támogatást a roma szakkollégiumokat érintő pályázati összegből. Új szakkollégium létesítése esetén az intézménynek 25, már meglévő esetében 30 hallgatóval kell működnie.

(forrás: kormany.hu, MTI)