Gyuricza Csaba az M1 Ma Reggelben számolt be arról, hogy 151 milliárd forintra pályázhatnak idén a gazdák, mezőgazdasági termékek feldolgozására, illetve fejlesztésére kérhetnek támogatást.

A cél, hogy fejlesszék az elavult technológiákat, illetve hogy új munkahelyeket hozzanak létre a mezőgazdaságban.

Elmondta, hogy ez a 151 milliárd forint most az élelmiszeripari fejlesztéseket szolgáló forrás, melyben n gyakorlatilag minden olyan beruházás, fejlesztés benne van, amely az élelmiszeripar, az élelmiszergazdaság fejlesztését szolgálhatja Magyarországon az elkövetkezendő időszakban. Ebbe a megújuló energia hasznosításának lehetőségeit is bele kell érteni, tehát korszerű megújuló energiahasznosítást, az élelmiszer-előállítás, a feldolgozóipar területén. Így ez egy nagyon sokrétű lehetőséget jelent ez az alapanyag-előállításra épülő feldolgozóipar területén.

Hozzátette, hogy nagyon fontos az, hogy új, modern, korszerű technológiákkal hozzanak létre termékeket, alapanyagból, hozzáadott értéket hozzanak létre ezek a vállalkozások, munkahelyek létesítésével, helyben történő lekötésével. Főleg a mikro-, illetve a kisvállalkozások számára jelent ez az elkövetkezendő időszakban egy nagyon jelentős támogatási lehetőséget. Kollektív pályázó esetén a maximális összeg az ötszázmillió forint támogatási hányad, de ha  többen konzorciumban összeállnak, akkor ez akár másfél milliárd forint is lehet.

Elmondta, hogy az értékelés szakaszos, negyedévenként történik. Az irányító hatóság fenntartja magának a jogot arra, hogy ha a forrás kimerülését látja, akkor akár hamarabb is lezárhatja ezt a pályázatot. Azonban összességében viszonylag nagy keretösszeg áll rendelkezésre, így hosszabb időn keresztül lehet arra számítani, hogy a pályázatokat be lehet adni erre a területre, de azért akinek van jó elképzelése és lehetősége, az nyilván minél hamarabb adja be és kezdje el a megvalósítását.

Szólt arról is, hogy a támogatási intenzitás ötven százalékos lehet. Tehát, hogy ha valaki egy egymilliárdos fejlesztést akar megvalósítani, akkor ötven százalékra tud pályázni, így itt elérhető akár az a maximális ötszázmillió forintos támogatási intenzitás is. Közép-Magyarország az ilyen szempontból viszonylag kedvezőtlen helyzetben van, mert ott legfeljebb negyven százalékos lehet ez a támogatási intenzitás.

Hozzátette, hogy úgy számolnak hogy összességében ennél a projektnél, ennél a pályázatnál mintegy ötezer pályázatot tudnak majd az elkövetkezendő időszakban támogatni ebből a keretösszegből.

Véleménye szerint azt mondhatjuk, hogy a magyar agrárium jövője az elkövetkezendő időszakban azon múlik, hogy az élelmiszeripar fejlesztésével hogyan tudunk előrehaladni. Az alapanyag előállításban nagyon jók vagyunk, viszont a feldolgozóipar területén szinte mindenhol óriási hiányosságaink vannak, és egyúttal nagyok a fejlesztési lehetőségek. Tehát ez most az elkövetkezendő években szinte minden területen jelent előrelépést.

Beszélt arról, hogy azt ki lehet jelenteni, hogy mondjuk a borászok ebből ki fognak esni, de azért fognak kiesni a borászok, mert nekik majd egy külön húszmilliárdos keretösszeget fog nyitni a Miniszterelnökség külön pályázattal. Gyuricza Csaba arra  számít,  hogy az élet minden területéről, az élelmiszeripar, feldolgozóipar minden területéről jelennek meg majd pályázatok. Ugyanis ez egy akkora összeg, amely már kétszer akkora, mint ami az előző programozási időszakban összességében rendelkezésre állt ilyen fejlesztésekre. Sőt még a vidékfejlesztési programban és a GINOP-ban összességében legalább még ennyi összeg áll majd rendelkezésre.

Hozzátette, hogy pályázati nagyüzemre lehet számítani az elkövetkezendő időszakban, nemcsak az agrárium, nemcsak a vidékfejlesztés, hanem az egész gazdaság területén.

(forrás: mvh.gov.hu, M1 Ma Reggel)