A Magyar Fejlesztési Központ a közvetlenül pályázható uniós források sikeres lehívása érdekében erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi szakemberek számára szervezett szakmai továbbképzést és fórumot 2015. november 25. és 28. között.

Erről Kiss Antal miniszteri biztos beszélt.

Az Európai Unió tagállamai és sok esetben harmadik országok részére is folyamatosan nyílnak közvetlen tenderek a 2020-ig tartó tervezési ciklusban. Számtalan új lehetőséget kínálnak az unió 13 milliós magyar nemzeti közössége számára a nagyrészt határokon átívelő együttműködésben is megpályázható kiírások.

Az aktívabb pályázati szemlélet kialakításában és a szomszédos országokkal való sikeres együttműködések elindításában így hidat jelenthetnek a Duna régió magyar nyelvű közösségének tagjai.

Kifejtette, hogy egyértelmű az elérhető forrásokat bemutató www.palyazatokmagyarul.eu internetes felület sikere, néhány hónap alatt meghaladta a 320 ezret az oldalletöltések száma. A magyar nyelvű pályázati honlap látogatói a vállalkozásfejlesztés, a klímapolitika, a tudomány-innováció, az egészség-sport és a kultúra szakpolitikai programjai iránt nagy érdeklődést tanúsítanak. Az oldal népszerűsége azt a kormányzati szándékot igazolja, hogy a magyar pályázókat támogatni kell közvetlen uniós kifizetésű források elnyerésében is, éljenek bárhol Európában.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára, Kiss Antal miniszteri biztos vezetésével a budapesti székhelyű, brüsszeli képviselettel rendelkező Magyar Fejlesztési Központ (MFK) e célból jött létre 2015 elején.

A szervezet a „Bevezetés az európai uniós források rendszerébe” című budapesti szakmai fórummal a közvetlen uniós támogatások minél hatékonyabb lehívásában szeretné segíteni a Kárpát-medencében élő 13 milliós magyarság szakembereit. Konzorciális az évente több mint félezer megnyíló tender döntő többsége, azaz elnyerhető több országból származó résztvevők összefogásával is. A továbbképzés élénkebb pályázati tevékenységre ösztönzi a közvetlen uniós források bemutatásával, az MFK koordinációs szerepének részletezésével, a hatékony forráslehívás konkrét módszereinek ismertetésével (pl. pályázatírás, üzleti terv-készítés, partnerek keresése) az országhatárokon innen és túl működő civil szervezeteket, alapítványokat, cégeket és önkormányzatokat.

Tovább növelhető a Duna régió társadalmi és gazdasági kohéziója a határokon átnyúló partnerségi szemlélettel. Az Európában élő teljes magyar nemzeti közösség további fejlődését szolgálhatják a közös projektek. A www.nyeromagyarok.eu oldal egy időben indult el a közvetlen források területén az unióban egyedülállónak számító internetes platformmal. Az oldal képekkel, riportokkal illusztrálva mutatja be a már megvalósult pályázatok eredményeit, és eddig csaknem 20 ezres látogatottsággal sikeresen működik.

(forrás: kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)