„Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése” címmel jelent meg pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 10 milliárd forintos keretösszeggel turisztikai non-profit szervezetek részére.

Erről Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár számolt be.

A pályázat célja hazánk természeti kincseinek és ember alkotta értékeinek aktív és ökoturisztikai szemléletű bemutatása.

A Bejárható Magyarország Program legfőbb célkitűzése aktív szabadidős sporttevékenységeken keresztül az ország minél részletesebb turisztikai megismertetése minden korosztállyal. A különféle környezetkímélő szabadidős tevékenységekre alapozott 5 bejárási lehetőség (járásmód) biztosítja ennek alapját, melyek a természetjárás, a kerékpározás, a lovaglás, a vitorlázás és a túrakenuzás, ezek az ország megismerhetővé, bejárhatóvá tételét szinte minden célcsoport számára biztosítani tudják, hiszen földrajzi adottságaink alapján biztonságosan elsajátítható, és különleges erőfeszítések nélkül megvalósítható valamennyi „járásmód”.

A gyalogos, a kerékpáros (EuroVelo), a lovas, a vitorlás és a kenus útvonalakra terjed ki a felhívás.

A tematikus útvonal minden elemét, vonatkozzon ez a nyomvonal jelzésére, a szolgáltatásokra, a kulturális kínálatra, javasolt egységes arculattal fejleszteni annak érdekében, hogy piacképes turisztikai termékké válhasson.

A Bejárható Magyarország Program bejárási módjainak megfelelő útvonalak és megállópontok/állomáshelyek kialakítására (például lovas megállópontok, vízi megállóhelyek, kikötők, kerékpárforgalmi létesítmények, turistaházak) minimum 200 millió, maximum 2 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a pályázók.

A felhívás keretében az attrakciók közvetlen környezetének fejlesztése, a fejlesztendő épület vagy eszköz energiahatékony működését javító beruházás, illetve megújuló energiaforrások felhasználása önállóan nem támogatható, de a válaszható kapcsolódó tevékenységek között szerepel.

Továbbá marketingtevékenység, információs anyagok készítése, az útvonalak tematikájához illeszkedő ajándéktárgyak kereskedelméhez szükséges infrastruktúra (például bolthelyiség), vendéglátó egységek (így akár kávézó, étterem, vagy büfé helyiség) kialakítása, fejlesztése támogatható.  A fogyatékos emberek fogadásának megfelelő szolgáltatások kialakítására is lehetőség van.

A támogatási kérelmeket 2016. február 8-ától lehet benyújtani.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)