Elfogadtak Brüsszelben minden folyamatban lévő, összese összesen 118 vidékfejlesztési programot, 99,6 milliárd euró értékben a 2020-ig terjedő támogatási időszakra vonatkozóan.

Erről az Európai Bizottság adott ki közleményét pénteken.

Pénteken az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EAFRD) 2014-2020-as időszakra vonatkozó támogatási eljárása a görög vidékfejlesztési támogatás elfogadásával lezárult.
  
A bizottság tájékoztatott, hogy a nemzeti és regionális állami hozzájárulások, valamint magánbefektetők egészítik ki további 60,6 milliárd euróval az uniós alap 99,6 milliárd eurós támogatását. Ez a támogatási összeg az európai vidéket és az ott dolgozókat a gazdasági, környezeti és társadalmi kihívásokban segíti, hogy az előttük álló lehetőségeket ki tudják használni.

A közlemény szerint Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos kiemelte, hogy munkalehetőséget, növekedést és a vidék versenyképességének javítását jelenti a vidékfejlesztési program. Úgy vélte, a pezsgő vidéki gazdaság feltételeit okos és jó stratégiára épülő befektetések teremtik meg.

A bizottság tájékoztatása szerint a mezőgazdaság versenyképességének javítása, a fenntartható gazdaság létrehozása, valamint az éghajlatváltozás elleni hatékony fellépés mellett a vidéki gazdaságok és közösségek kiegyensúlyozott területi fejlődésének elérése a 2014-2020-as támogatási időszak fő célkitűzései között szerepel.

(forrás: profitline.hu, MTI)