A Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány neve jól ismert Tolnában-Baranyában. A vállalkozók számára indított Mikrohitel Program mellett a Szentlőrinci Gazdanapok megrendezésével írták be magukat a térség gazdaságtörténetébe. Új profillal bővítették tevékenységüket a klasszikus vállalkozásfejlesztés mellett. Az eredményekről kérdeztük POHL MARIETTA ügyvezető igazgatót, aki tanulmányai és munkakörei nyomán jól ismeri a közigazgatást, emberi erőforrás tanácsadó, valamint cégvezető-menedzser ismeretekkel rendelkezik. Jelenleg doktori tanulmányokat folytat, kutatási területe az egészségi állapot munkaképességre gyakorolt hatása. Három gyermek édesanyja.

 

– Ön három éve irányítja a Baranya Megyei Vállalkozói Központot, érkezése után jelentősen bővítették a szolgáltatási palettát. Miben nyújtottak többet és mást a vállalkozóknak?

– Alaptevékenységünk a mikrohitelezés, amely mellett egyéb tevékenységi körök bevezetésével, tanácsadással, pályázatírással, teljes körű pályázatmenedzseléssel támogatjuk elsősorban a mikro- és kisvállalkozásokat. Csomagban kínáljuk szolgáltatásunkat, személyre és vállalkozásra szabott segítséget nyújtunk. Visszatérítendő, vissza nem térítendő támogatásokról, pályázati lehetőségekről, hitelkonstrukciókról, de üzletfejlesztési, piacpolitikai kérdésekkel kapcsolatban is fordulhatnak hozzánk. Ehhez megfelelő személyi és infrastrukturális háttérrel rendelkezünk és mindig nyitva az ajtónk.

– Ez óriási dolog a vállalkozók számára, ahol jellemző a bizonytalanság, a kivárás. Önök közvetlenül tapasztalják a problémákat, mi jelenti a legnagyobb gondot?

– Egyértelműen az információhiány. Biztosan ezért volt nagyon jó a szolgáltatásunk fogadtatása, ezzel tudjuk legjobban segíteni a vállalkozásokat. Nemcsak a már működőkre gondolok, hanem azokra is, amelyeket még terveznek. Tudja, minden vállalkozás egy gondolattal, egy álommal kezdődik. Látjuk magunkat saját kávézónk pultja mögött, netán egy fodrászüzletben, vagy egy műhelyben. Az új vállalkozás indításának képessége azonban sokszor nem elég, segítség kell hozzá. Itt tudunk belépni és segíteni szakértő kollégáinkkal.

– Szóval a hiányok felismerése alapvető fontosságú. Ha ismerjük a hiányosságainkat, képesek leszünk javítani.

– Igen, erre vonatkozóan létezik egy mutatószám, amely a vállalkozói attitüdöket mutatja meg, ebből tisztán levezethető, hogy alacsony az új vállalkozás indításának képessége, a már működő vállalkozások esetén jellemző, hogy nehezen váltanak tevékenységet, illetve kevesen gondolkodnak hálózatosodásban és együttműködésben. Ennek nyilván összetett okai vannak, amelyben domináns az információhiány, ebben igyekszünk segítséget nyújtani elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számára, hiszen éppen ez a kör nem rendelkezik elegendő humán erőforrással például a partnerkereséshez és a folyamatos pályázatfigyeléshez.

 

– A vállalkozások megszokták, hogy ingyen nem adnak semmit. Miért éri meg Önöknek ez a térítésmentes tanácsadás?

– Alapítványunkat erre a célra hozták létre. A vállalkozásfejlesztéshez pedig nagyban hozzátartozik a tanácsadás, tájékoztatás. Kibővített szolgáltatási körünk éppen azt teszi lehetővé, hogy széles körben tudunk segítséget nyújtani a tanácsadástól kezdve a tevékenység-fejlesztésig, piaci elemzésig, források felkutatásáig. Ahány vállalkozás, annyi probléma és annyi módja van a segítségnek. Felkészült munkatársainkkal igyekszünk megfelelni annak a bizalomnak, amivel nem csak a megyében, de a Dél-Dunántúl térségéből is egyre többen keresnek bennünket. Egy beszédes szám, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány megalakulása, 1991 óta több mint 5 milliárd forint mikrohitel kihelyezésében működött közre.

– Januárban változásokat hirdettek meg a Mikrohitel Programban. Mit emelne ki ebből?

– Fontos, hogy továbbra is maximum 10 millió forint folyósítható projektenként, de egyszerre 20 millió forintnyi mikrohitele lehet adott vállalkozásnak, a szerződések számától függetlenül. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a mikrohitel teljes egészében ingatlanvásárlásra is fordítható és saját erő megléte sem kötelező. A mikrovállalkozásoknak kedvez, hogy alacsony hitelösszeg is választható, például ha csak 500 ezer forintra van szükség, akkor nem kell többet felvenni. A minimum 12, maximum 120 hónapos futamidő alatt fix 3,9%-os kamatot fizet a vállalkozás, nem számolunk fel semmilyen egyéb díjat a hitelképesség-vizsgálatért, folyósításért, vagy bármi másért.

– Ez valós segítség a vállalkozások működtetéséhez, fejlesztéséhez! Az agrárium szereplőit miként tudják elérni?

– A mezőgazdasági kis- és középvállalkozások, őstermelők, valamint önkormányzatok fejlesztési igényét elsősorban a Vidékfejlesztési Programokhoz kapcsolódva segítjük. Kiemelt hangsúlyt kap legnagyobb rendezvényünk, a Szentlőrinci Gazdanapok szervezése, amit idén 25. alkalommal rendezünk meg, és nem csak a régió legnagyobb, de az ország harmadik legjelentősebb agrárkiállítása. Tavaly Erdély volt a meghívott, idén Horvátország a díszvendég, itt is a határokon átívelő, interregionális kapcsolatok jelentőségét hangsúlyoznám. Nagyon készülünk a jubileumi programra, amit augusztus 10-12 között tartunk. Itt emelném ki szentlőrinci Rendezvénycentrumunk működtetését, melynek kihasználtsága egyre nő. Konferenciák, céges rendezvények, csapatépítő tréningek és családi rendezvények helyszínéül is szolgál.

– Pécs központtal működnek, de a dél-dunántúli régióban tevékenykednek. Mit tapasztal, miben változott a vállalkozások mentalitása?

– Valami megmozdult, aktívabbak a vállalkozások, és kevésbé tapasztaljuk a bizonytalanságot, visszautasítást a beruházásokkal kapcsolatban. Megfelelő fedezettel, stabilitással mernek fejleszteni, keresik a lehetőségeket, ezért fordulnak hozzánk. Azonban nem csak a források megtalálása terén van teendőnk, de a nemzetgazdasági szinten mérhető nagyszabású projektek, mint például a Paks2 fejlesztés is kihívást, egyúttal lehetőséget jelent a térség gazdasága számára. Rengeteg munkát, szolgáltatást eredményez majd, mi pedig segíthetünk abban, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások is alkalmassá váljanak, bekapcsolódjanak ebbe a nagyszabású munkába. Ehhez már akár szorosan kapcsolódhat is a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció. A panzió tulajdonosai vagy üzemeltetői pályázhatnak szálláshely fejlesztésre 5-60 millió forintig terjedő támogatásra. A már üzemelő szálláshelyek megújítására március 14-ig nyújthatóak be pályázatok, amelyek elkészítésében munkatársaink állnak rendelkezésre.

Forrás: Tolna megyei Krónika

Fotó: Kapfinger András