A magyar kormány az idén jelentős mértékben megnöveli a kárpátaljai történelmi egyházaknak nyújtott, a helyi magyarság megmaradását, hitéletét és közösségként való megerősítését szolgáló támogatások összegét.

Erről Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára számolt be.
Soltész Miklós elmondta, hogy látva azt a hatalmas munkát, amelyet Kárpátalján a református, a római katolikus és a görög katolikus egyházak kifejtenek, a magyar kormány folytatja és az idén jelentős mértékben megnöveli a kárpátaljai történelmi egyházaknak nyújtott, a helyi magyarság megmaradását, hitéletét és közösségként való megerősítését szolgáló támogatások összegét.

Hozzátette, hogy az egyik legfontosabb terület a hívekkel közvetlenül foglalkozó lelkészek támogatása, hiszen ők teszik a legtöbbet a megmaradás érdekében. Hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai római katolikus lelkészek a tavalyi 16 millió forint összeg helyett az idén összesen 32 millió forint támogatásban részesülnek, míg a görög katolikus lelkészek esetében az eddigi 5,5 millió forintos támogatás 9,6 millióra emelkedik, a református lelkipásztoroké pedig 21 millió forintról 42 millióra nő.

Az államtitkár kiemelte, nagyon fontos az a szerep, amelyet a kárpátaljai történelmi egyházak az anyanyelvi oktatás terén betöltenek azáltal, hogy oktatási intézményeket tartanak fenn. Ennek a feladatnak a támogatásaként a magyar kormány ebben az évben 40 millió forinttal járul hozzá a Nagydobronyi Református Líceum folyamatban lévő bővítéséhez, valamint 100 millió forinttal segíti a római katolikus Szent István Líceum kollégiumának a megépítését.

Soltész Miklós köszönetet mondott a kárpátaljai történelmi egyházaknak a magyar közösség érdekében kifejtett eddigi tevékenységéért, és azt is bejelentette, hogy az egyházi épített örökség megőrzésének és közösségi célú programoknak a támogatására a három egyház az idén összesen 70 millió forintot kap.

(forrás: kormany.hu, MTI)