2017. augusztus 11-én nyitják ki a kapukat az ország egyik jelentős mezőgazdasági szakvásárán, a Szentlőrinci Gazdanapokon. A 3 napos eseményen ismét csaknem négyszáz – köztük határon túlról érkező – kiállító képviselteti magát. Idén ismét lesznek újdonságok, a szervezők elindítják például a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő szakmai programsorozatot.

– A vásárterületünk gyakorlatilag megtelt, most dolgozunk azon, hogy az ezekben a napokban érkező kéréseknek, igényeknek is meg tudjunk felelni. Megkezdődött a vásárterület felkészítése, hogy kiállítóinkat és vendégeinket a tőlünk megszokott, elvárt szolgáltatásokkal tudjuk fogadni – adott helyzetjelentést a Szentlőrinci Gazdanapokat szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója, Pohl Marietta.

A Szentlőrinci Gazdanapok, mely az eltelt csaknem negyed század alatt az ország egyik jelentős mezőgazdasági vásárává nőtte ki magát, ebben az esztendőben augusztus 11. és 13. között várja a szakmai közönséget és a vásárlátogatókat.

– Ahogy az elmúlt évek során mindig, a péntek most is szakmai nap lesz, a megnyitót követően a termelőket érintő kérdések kerülnek majd a középpontba. A vásár ideje alatt további szakmai programok várhatók, mert többek között lesz szántóföldi bemutató, ahol a gyakorlatban is megismerkedhetnek az érdeklődő gazdák a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható adapterekkel – mondta Pohl Marietta.

Az elmúlt esztendőben egy tudatos vásárfejlesztési stratégia részeként együttműködési megállapodást kötöttek Horvátország legnagyobb mezőgazdasági vásárát szervező és bonyolító cégével, a Bjelovarski Sajammal, amely évente több szakmai kiállítást szervez, s e mellett nemcsak kiállítóik körét bővítik folyamatosan, de speciális, a vásárok megtekintését célzó utakat is szerveznek.

– A „nemzetköziség” terén újdonság is várja a látogatókat, idén útjára indítjuk a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő programsorozatunkat, amelyben évről évre más és más országot helyezünk majd a középpontba. Elsőként Székelyföld mutatkozik be, az ott működő Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége által összefogott gazdálkodók, mezőgazdasági szervezetek és vállalkozások bemutatásával.

– A vásári gasztronómia terén is széles lesz a kínálat, igyekeztünk úgy összeállítani a szolgáltatókat, hogy mindenki találjon igényeinek megfelelő kínálatot. Továbbra is megmaradnak, sőt bővülnek a tematikus „udvarok”. Idén ismét megtekinthető lesz az „Őshonos” udvar szürke marhával, juhfajtákkal és parlagi szamárral. A „Baranya” udvarban, a Nemzeti Értéktárba bekerült speciálisan baranyai tyúkfajta és az őshonosnak számító Magyar Óriás nyúl, továbbá Baranyára jellemző, megyénk hírnevét öregbítő hidegvérű lófajták színesítik az állatok seregletét. Mellettük a Baranya megyére jellemző gasztronómiai értékek és programok is bemutatásra kerülnek.

A „Hagyományőrzők” udvarában teret adnak az agrártörténetnek, ahol régi eszközök lesznek megtekinthetők.

A gazdanapi kézműves utcában pedig a helyi termelők és a helyi terméket előállítók kínálják majd portékáikat, sok más érdekesség mellett. E mellett lehetőséget teremtenek arra is, hogy minél több családi gazdaság, egyéni gazdálkodó vehessen részt a vásáron.

– Miután a Vállalkozói Központ Alapítvány egyik fontos feladata a piacszervezés, a piacok és az értékesítési lehetőségek mind szélesebb körének felkutatása, ezért azon termelők megjelenéséhez kedvezményes bemutatkozási lehetőséget nyújtunk, akik egész éven át rendszeresen részt vettek, részt vesznek a Kistermelők Házában minden hónap második szombatján megrendezésre kerülő termelői vásárokon – emelte ki Pohl Marietta.

Forrás: http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/telt-haz-lesz-a-szentlorinci-gazdanapokon-mar-most-elkeltek-a-kiallitohelyek (PécsiÚjság.hu)