A Baranya jól ismert Megyei Tolnában-Baranyában. Vállalkozói Központ A vállalkozók Alapítvány neve számára indított Mikrohitel Program mellett a Szentlőrinci Gazdanapok megrendezésével írták be magukat a térség gazdaságtörténetébe. A klasszikus vállalkozásfejlesztés részeként pályázati tanácsadással, projektmenedzsmenttel is foglalkoznak. Pohl Marietta ügyvezető igazgatót a legújabb vissza nem térítendő, illetve kedvezményes hitellehetőségekről is kérdeztük.

 

– Alaptevékenységünk a mikrohitelezés, amely mellett egyéb tevékenységi körök bevezetésével, tanácsadással, pályázatírással, teljes körű pályázatmenedzseléssel támogatjuk elsősorban a mikro- és kisvállalkozásokat – kezdte a szakember. – Csomagban kínáljuk szolgáltatásunkat, személyre és vállalkozásra szabott segítséget nyújtunk. Visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásokkal, pályázati lehetőségekkel, hitelkonstrukciókkal, illetve üzletfejlesztési, piacpolitikai kérdésekkel is fordulnak hozzánk. Ehhez megfelelő személyi és infrastrukturális háttérrel rendelkezünk, és mindig nyitva az ajtónk.

– A vállalkozások számára mi jelenti a legnagyobb gondot?

– Egyértelműen az információhiány. Biztosan ezért volt nagyon jó a szolgáltatásunk fogadtatása, ezzel tudjuk legjobban segíteni a vállalkozásokat. Nemcsak a már működőkre gondolok, hanem azokra is, amelyeket még terveznek.

– Miért éri meg Önöknek az ingyenes tanácsadás?

– Alapítványunkat erre a célra hozták létre. A vállalkozásfejlesztéshez pedig nagyban hozzátartozik a tanácsadás, tájékoztatás. Kibővített szolgáltatási körünk éppen azt teszi lehetővé, hogy széles körben tudunk segítséget nyújtani a tanácsadástól kezdve a tevé- kenység-fejlesztésig, piaci elemzésig, források felkutatásáig. Ahány vállalkozás, annyi probléma és annyi módja van a segítségnek. Felkészült munkatársainkkal igyekszünk megfelelni annak a bizalomnak, amivel már egyre többen keresnek bennünket a dél-du- nántúli térségből is.

– Mit tud ajánlani azoknak a vállalkozásoknak, akik forráshiánnyal küzdenek? Vannak-e új pályázati lehetőségek, és mennyiben érhetők el a kicsik számára?

– Nagyon rövid a határidő, de most nagyszerű lehetőség a kkv-k versenyképességének növelésére kiírt technológiafejlesztési pályázat (GINOP-2.1.8-17), melynek keretében vissza nem térítendő támogatásként az összes elszámolható költség 50 százaléka pályázható. Ez nagyon nagy arány, kedvező lehetőség. Eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére fordítható, korlátja, hogy viszonylag magas az előírt beruházási nagyságrend, tudniillik a minimum támogatási összeg 5 millió forint (a maximum 30 millió forint). Ezért gondolom, hogy elsősor ban nem a mikrovállalkozások veszik igénybe, ráadásul a határidő szeptember 27., tehát nagyon gyorsan kell dönteni azoknak, akiket érdekel. Fontos információ még a pályázathoz, hogy 10% a kötelező saját forrás, a fennmaradó 40 százalék akár Mikrohitellel is kiváltható, amit pedig 3,9 százalékos kamattal ugyancsak nálunk igényelhet a vállalkozás.

–Ez valóban kedvező alap a modernizáláshoz, de a legkisebbek megint kimaradnak. Mit ajánl azoknak, akik „csak” néhány százezres, vagy milliós fejlesztésben gondolkodnak?

– Számukra egy most megjelent hitelprogram jelenthet megoldást, amit kifejezetten technológiai korszerűsítésre hirdettek meg (GINOP-8.3.5-18), 2018. szeptember 10-től 2020. november 1-ig terjedő időszakban. A támogatási összeg minimum 1 millió forint, maximum 50 millió forint, fontos szempont, hogy az eszközbeszerzés esetén a fedezet a beruházás tárgya, ami futamidő végéig nem idegeníthető el. Vagyis nem szükséges pluszingatlanfedezet, ráadásul kezdő vállalkozások is igényelhetik a nulla százalékos hitelt. Az említett támogatási összeg nagyságrendje miatt várhatóan a legkisebbek, a mirovállalkozások körében lesz népszerű ez a támogatási forma.

– Ez valóban nagy segítség, de a már régóta futó Mikrohitel Programot bár sokan ismerik, mégis érdemes feleleveníteni ennek legfontosabb paramétereit!

– Továbbra is maximum 10 millió forint folyósítható projektenként, de egyszerre 20 millió forintnyi mikrohitele lehet egy vállalkozásnak, a szerződések számától függetlenül. A Mikrohitel teljes egészében is fordítható ingatlanvásárlásra, ráadásul a saját erő megléte nem kötelező. Alacsony hitelösszeg is választható, például, ha csak 500 ezer forintra van szükség, akkor nem kell többet felvenni. A minimum 12, maximum 120 hónapos futamidő alatt fix 3,9%-os kamatot fizet a vállalkozás, nem számolunk fel semmilyen egyéb díjat a hitelképesség-vizsgálatért, folyósításért, vagy bármi másért.

– Mit mond azoknak, akik szerint nem érdemes pályázattal foglalkozni, úgysem tudnak nyerni…

– Aki nem ad be a pályázatot, az biztosan nem fog nyerni. Kell egy koncepció, egy fejlesztési terv ahhoz, hogy segíteni tudjunk. Amit mi tehetünk, és amiért érdemes hozzánk fordulni az az, hogy átvizsgáljuk a céget, feltárjuk, hogy alkalmas-e a pályázati követelmény által előírt output követelményeket teljesíteni, továbbá az előírt egyéb követelményeknek megfelel-e a vállalkozás. Nem akarjuk, hogy felesleges köröket fussanak a cégek, és azt sem titkoljuk, hogy azoknak a vállalkozásoknak tudunk segíteni, akik tudják, hogy mit akarnak. Itt közép- vagy hosszútávon szabad csak gondolkodni.

– A dél-dunántúli régióban nagyon sok vállalkozással vannak kapcsolatban, a kkv-szektort Ön nagyon jól ismeri. Tapasztalható-e változás, egyáltalán mire számíthatnak a gazdaság legkisebb szereplői?

– Valami megmozdult, és kevésbé tapasztaljuk a bizonytalanságot, visszautasítást a beruházásokkal kapcsolatban. Megfelelő fedezettel, stabilitással mernek fejleszteni, keresik a lehetőségeket, ezért fordulnak hozzánk. Azonban nem csak a források megtalálása terén van teendőnk, de a nemzetgazdasági szinten mérhető nagyszabású projektek, mint például a Paks2 fejlesztés is kihívást, egyúttal lehetőséget jelent a térség számára. Rengeteg munkát, szolgáltatást eredményez majd, mi pedig segíthetünk abban, hogy a mikro- és kisvállalkozások is alkalmassá váljanak, bekapcsolódjanak ebbe a nagyszabású munkába.

T.Zs.

Forrás: Krónika