A tanyafejlesztési programot újra elindítják, július 15-én nyílik meg az elektronikus pályázati felület a Herman Ottó Intézet honlapján.

Minderről  V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szaktárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára számolt be csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Elmondta azt is, hogy  1,4 milliárd forint az idei keretösszege az immáron ötödször meghirdetett programnak. A kormány eddig már több mint 6 milliárd forintot fordított a programra.

Hasonlóan a korábbiakhoz, a tanyai gazdálkodás megújítására, a tanyák sajátos értékeinek megőrzésére és a tanyai életmód hátrányainak csökkentésére hirdetik meg a programot. Pályázatot hat alföldi megyéből, illetve Pest megye déli járásaiból lehet benyújtani, 724 települést érint a program.

Teljes mértékben hazai forrásból finanszírozzák a programot, így az uniós pályázatokénál egyszerűbb és gyorsabb a pályázati rendszere.

Az az önkormányzatok az önkormányzati térségi fejlesztések keretében 50 millió forintos támogatásra pályázhatnak a villany nélküli tanyák villamosenergia-ellátásához, 90 százalékos támogatottság mellett. 5 millió forintos támogatást kérhető a települési térségi programokon belül a vízminőségi vizsgálatokra, 100 százalékos támogatottság mellett.

Kisebb értékű eszközökre,  kivéve gépkocsira, illetve a szolgálatokkal kapcsolatban lévő önkormányzati, egyházi és civilszervezetek támogatására, esélyegyenlőségi programok indítására, valamint mobil egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésére is lehet pályázni a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére szolgáló pályázatok keretében.

400 millió forintot különítettek el a tanyagazdaságok fejlesztésére.  A termeléshez és termékfeldolgozáshoz szükséges eszközöket, gépeket lehet beszerezni, a lakó- és gazdálkodó épületeket lehet felújítani, az állatállományt bővíteni lehet, valamint szaporítóanyagokat vagy vagyonbiztonsági eszközöket lehet vásárolni a támogatás segítségével.  Az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges eszközök beszerzésére, egyedi szennyvízkezelési, energiahatékonysági beruházásokhoz is felhasználható a támogatás.  3 millió forint az igényelhető támogatás, 75 százalék a támogatási intenzitás, 90 százalék a fiatal gazdálkodóknál.

3 millió forintos támogatást kérhető a tanyagazdaságok indításához 75 százalékos, a fiatal gazdálkodóknál 90 százalékos támogatottság mellett, 150 millió forintot szánnak erre.
10 millió forintos egyedi támogatásra lehet pályázni 100 százalékos támogatottság mellett hálózati villamos energiával nem rendelkező tanyák esetében, ahol a villamosenergia-ellátás közösségi megoldása nem lehetséges.

V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy indítanak két falufejlesztési programot is több mint 200 millió forintos kerettel, amelyre lehet pályázni az egész országból.
Az állatkihelyezésekhez nyújtanak támogatást a  baromfitartási programon belül, oly módon, hogy a szociális mezőgazdasági programban sort kell keríteni a képzésre, mentorálásra is.  Valamint a  zártkerti revitalizációs programmal szeretnék elérni azt, hogy visszatérjen az élet az egyre elhagyatottabb zártkertekbe közösségi részvétellel. Igazoltan őshonos tájfajtáknak a telepítését és megóvását támogatják itt is. Most tíz-tíz programot tudnak támogatni, ami megalapozhat egy kiterjedtebb támogatást a következő években.

Felhívta a figyelmet még arra is, hogy az elfogadás alatt álló vidékfejlesztési programmal összhangban van a hazai finanszírozási program, ezért kimaradt számos előző években meghirdetett célterület. Ezek között a tanyai termékek piacra juttatását és a külterületi tanyai utak karbantartására szolgáló gépeket említette, melyekre a Vidékfejlesztési Programon belül jóval jelentősebb források állnak majd rendelkezésre.

(forrás: kormany.hu, MTI)