Pintér Sándor belügyminiszter összesen 2185 önkormányzatnak ítélt meg szociális tüzelőanyag-támogatást.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte,  hogy összesen 3 milliárd forint értékben kapnak támogatást az ötezer lakosnál kisebb települések, amelyet tűzifa vagy barnakőszén formájában juttathatnak el a rászorulóknak helyi rendeletük alapján.

Elmondta, hogy mindenkinek meg kell kapnia a támogatást február 15-ig, az önkormányzatok elszámolási határideje április 15, valamint a napokban megkezdődnek a kifizetések.

A döntés értelmében 2033 önkormányzat 153 ezer 161 erdei köbméter tűzifát vásárolhat, 152 önkormányzat pedig 68 ezer 246 mázsa barnakőszenet vehet. Előbbi értéke 2 milliárd 759 millió 544 ezer forint, utóbbié 240 millió 231 ezer forint. Egyébként tavaly lehetett először pályázni barnakőszénre, idén az érdeklődő települések száma megnőtt.

Jelezte, hogy az önrész megfizetése alól mentesülnek a hátrányos helyzetű önkormányzatok, mások pedig 15 ezer forintot kapnak egy köbméter tüzelőre, amelyhez ezer forint önrészt kell állniuk. A cél, hogy a települések lehetőleg állami erdőgazdaságokból vásároljanak tűzifát.

A rászorulók tüzelő-anyag beszerzésére indított programot sikeresnek ítélte. Felidézte, hogy a kormány 900 millió forintos kerettel 2011-ben indította a programot. A támogatások összege 2012-ben egymilliárd, 2013-ban 2 milliárd, tavaly és idén pedig már 3 milliárd forint volt.

(forrás: kormany.hu, MTI)