Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is pályázatot hirdet a 2016. évi Minősített Közművelődési Intézmény Cím és Közművelődési Minőség Díj elnyerésére.

A kormányzat fő célja a kulturális területen az alapellátás kiterjesztése, ezen belül a kulturális közszolgáltatások terén is tapasztalható területi egyenlőtlenségek felszámolása. A közművelődés minőségbiztosítása céljából meghatározza a kulturális intézmények működtetésének és a kulturális közszolgáltatások megszervezésének szakmai, személyi, és további szempontokra kiterjedő követelményrendszerét, így ösztönözve az értékközvetítést, valamint az emberek attitűd- és kompetenciafejlődésének szolgálatát.

A közművelődés minőségbiztosítási rendszere abból indul ki, hogy a közösségi művelődés minden részvevőjének alapvető joga van a közösségi művelődéshez, a minőségi szolgáltatásokhoz; megkívánja a szervezetektől, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel a tevékenységekben részt vevők igényeit, és mérjék az intézményhasználók elégedettségét, emellett feladataikat minél hatékonyabban lássák el. E célokat szolgálják a most kiírt pályázatok is, melyek a közművelődési tevékenységet végző intézmények minőségorientált működését és a közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményeiket hivatott elismerni.

A Minősített Közművelődési Intézmény Cím a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési intézményeknek adományozható. Közművelődési Minőség Díjra azok a szervezetek pályázhatnak, akik korábban már elnyerték a Minősített Közművelődési Intézmény Címet. A címet 2015-ben 11 intézmény, a díjat 1 intézmény vehette át a magyar kultúra napján tartott díjátadó ünnepségen.

Az idei pályázatok benyújtásának határideje 2016. szeptember 15-e.

(forrás: kormany.hu, EMMI)