A kormány az elmúlt öt évben ötszázmilliárd forintot, az összes magyarországi cég másfél évi társaságiadó-befizetésének megfelelő nagyságrendű pénzt fordított egészségügyi fejlesztésekre.

Erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt a Budai Irgalmasrendi Kórházban tartott ünnepségen.

A kórház 841 millió forintos európai uniós támogatást nyert el a képalkotó berendezéseinek energiamegtakarítási célú cseréjére, emellett kialakítottak új haemodinamikai laboratóriumot is.
A projektzáró rendezvényen jelezte, hogy vidéki kórházakhoz jutott az egészségügyi fejlesztésre fordított 500 milliárd forint jó része, abból kórházfejlesztésre fordítottak 322 milliárd forintot, és eszközbeszerzésre több mint 100 milliárd forintot.

Hangsúlyozta, hogy már viszonylag korán szerepet vállalt az egyház a gyógyító, oktatási, az elesettekkel foglalkozó szociális intézmények alapításában, és a szociális, egészségügyi ellátásban, köznevelésben is nagy részt vállalt.

Hozzátette, hogy nagyon nagy és egyre nagyobb részt vállal a közfeladatokból az egyház, az irgalmasok kórháza pedig jó példája annak, az egyház hogyan tud többet hozzáadni ahhoz, mint amit az állam biztosít, akár saját forrásaiból, akár rendi forrásokból, adományokból.

(forrás: kormany.hu, MTI)